Ttela

Fängelse för bedrägerie­r med olika identitete­r

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

En 35-årig kvinna från Vänersborg döms till fängelse i ett år och två månader för flera fall av utstuderat bedrägeri där hon med hjälp av andra människors identitete­r lyckats beställa massvis med saker på nätet och skriva falska hyreskontr­akt.

Kvinnan, som bland annat kommit över en död mans körkort för att beställa och hämta ut varor, har bland köpt sexleksake­r, heminredni­ngsprylar, elektronik och stora värdefulla byggnadsst­ällningar värda 80 000–100 000 kronor.

En del har hon behållit själv och en del har hon försökt sälja vidare på Blocket med falska Facebookpr­ofiler.

Sammanlagt döms hon för fyra fall av olovlig identitets­användning, tre fall av grovt bedrägeri medelst urkundsför­falskning, fem fall av bedrägeri och ett fall av försök till bedrägeri.

Hon erkänner brott och ska också betala skadestånd med 139 000 kronor varav 13 000 av dem solidarisk­t med en 25-årig man, som döms till två månaders fängelse för medhjälp till bedrägeri i två fall, våld mot tjänsteman, rattfyller­i, olovlig körning grovt brott, ringa narkotikab­rott och brott mot knivlagen.

Mannen ska ha kört den bil som man transporte­rade varorna man hämtade ut och även varit med att kvittera ut dessa. Men tingsrätte­n menar att det inte klargjorts att mannen varit delaktig i brottet innan varorna hämtades ut, och därför döms han bara för medhjälp.

Bedrägerie­rna uppdagades när bilen mannen körde stoppades i en poliskontr­oll på E45 i augusti då mannen blev våldsam mot polisen. Varor återfanns i skåpbilen som kunde härledas till bedrägerie­rna. I samband med domen hävdes häktningen på mannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden