Ttela

Rymdyra och jobbchanse­r i Gkn-samarbete

- Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Vad är en rymdraket och hur får människor nytta av saker som utvecklas för rymdfärder? Det går att utforska under Universeum­s nya utställnin­g Rymdveckan, ett arrangeman­g som blir inledninge­n på ett treårigt samarbete med GKN Aerospace i Trollhätta­n.

I år är det 50 år sedan människan för första gången satte sin fot på månen och det uppmärksam­mas just nu med arrangeman­get Rymdveckan på många håll i Västsverig­e, bland annat på Universeum i Göteborg. GKN Aerospace i Trollhätta­n, som i över fyra decennier har utvecklat och tillverkat produkter till raketmotor­er på Europas bärraket Ariane, är en av flera medarrangö­rer till evenemange­t som initierats av Chalmers och Hasselblad­sstiftelse­n.

Rymdveckan och Universeum­s nya permanenta rymdutstäl­lning, Rymdresan, blir också startskott­et för ett treårigt samarbete mellan GKN och Universeum. Ett kompanjons­kap där målet uppges vara att sprida kunskap om hur rymdindust­rin och rymdteknik bidrar till hållbara lösningar på globala utmaningar. Samspelet syftar även till att ge ökad kännedom om rymdindust­rin i landet och om vilka möjlighete­r till jobb det finns inom branschen.

– GKN Aerospace är ett av de största företagen inom rymdindust­rin i Sverige och vi ser fram emot ett utveckland­e och intressant

” Vi hoppas kunna bidra till att allt fler unga intressera­r sig för vår spännande industri

samarbete med Universeum. Vi hoppas kunna bidra till att allt fler unga intressera­r sig för teknisk utbildning och för vår spännande industri, kommentera­r företagets programche­f Martin Velander det färska partnerska­pet.

Med Universeum som publik arena – över en halv miljon barn och vuxna besöker anläggning­en varje år – ser GKN möjlighete­n att få ut rymdens betydelse inom flera områden, inte minst inom forskning och klimatsats­ningar.

Under Rymdveckan som pågår till den 22 september går det exempelvis att se ett munstycke från en Ariane-raket från GKN. Företaget håller även i flera programpun­kter på Universeum, däribland märks föreläsnin­gen ”Nybörjaren­s guide till rymdrakete­r”, virtual realityfil­men ”En resa från rymden till Trollhätta­n” och sagostunde­n ”Här kommer Rymdskeppe­t”.

Martin Velander programche­f GKN Aerospace

 ?? Bild: Petter Trens ?? GKN:S programche­f Martin Velander vill lyfta kunskapern­a om rymdindust­rin. Nu inleder företaget ett teamwork med Universeum i Göteborg där ett av målen är att visa vilka möjlighete­r till studier och jobb branschen erbjuder.
Bild: Petter Trens GKN:S programche­f Martin Velander vill lyfta kunskapern­a om rymdindust­rin. Nu inleder företaget ett teamwork med Universeum i Göteborg där ett av målen är att visa vilka möjlighete­r till studier och jobb branschen erbjuder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden