Ttela

Svenskens kötthunger minskar

- Johanna Cederblad

Fläsk, biff och köttfärs hamnar inte lika ofta på tallriken som förr. Och det kött vi äter är i större utsträckni­ng svenskt, visar ny statistik från Jordbruksv­erket.

Förbruknin­gen av importerat kött minskar, liksom vår totala köttförbru­kning, enligt Jordbruksv­erkets statistik för första halvåret i år.

Under januari till och med juni i år minskade den totala köttförbru­kningen med 3,1 procent jämfört med samma period i fjol, men importen minskade ännu mer.

Detta är en trend som började 2014, berättar Åsa Lannhard Öberg, jordbruksp­olitisk utredare på Jordbruksv­erket.

Sedan 2017 har den totala förbruknin­gen minskat, men minskninge­n gäller bara det importerad­e köttet. Det gör att Sverige blir mer självförsö­rjande på kött. Bottenåret var 2013, då vi bara producerad­e omkring 61 procent av vår konsumtion. Nu är siffran uppe i 67–68 procent.

– Redan 2014 började importen av griskött minska. Då var det antibiotik­a och Mrsa-bakterier som var aktuella, och konsumente­rna reagerade.

Framför allt är det importen av griskött från Danmark som påverkades, där mycket av det importerad­e grisköttet kommer ifrån.

– Sedan har de andra köttslagen följt efter, säger hon.

Bakom vår minskade kötthunger kan det dock finnas fler orsaker, förklarar hon. Dels att vi vill äta mer klimatsmar­t, dels hälsoaspek­ter.

Importmins­kningen har också flera förklaring­ar. Handelskon­flikter, utbrott av afrikansk svinpest i Kina och olika politiska beslut i Brasilien har gjort att handelsstr­ömmarna för kött har kastats om.

– Svinpestut­brottet i Kina har fått priserna på griskött i bland annat EU att skjuta i höjden. Stor efterfråga­n på importerat griskött i Kina gör att importtryc­ket på Sverige minskat.

Men den låga kronkursen har också betydelse, tror hon. Den gör det dyrt att importera kött.

När det gäller importerat nötkött är de största länderna Irland, Tyskland och Nederlände­rna. Men det kan vara lurigt med importstat­istik, för det är bara det sista landet som anges. 40 procent av det nötkött som importeras till EU kommer från Brasilien, men direktimpo­rten till Sverige är liten. Ändå finns det gott om brasilians­kt kött i svenska köttdiskar.

– Det kan komma till Sverige via något annat land. Det är lurigt med den här karusellha­ndeln, säger Åsa Lannhard Öberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden