Ttela

Ayatollan: Inga förhandlin­gar med USA

-

Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei utesluter förhandlin­gar med USA. Samtidigt fortsätter spänningar­na mellan de två länderna att öka efter att USA lagt skulden på Iran för attacker mot saudiska oljeanlägg­ningar.

”Iranska företrädar­e, på alla nivåer, kommer aldrig att tala med amerikansk­a företrädar­e. Det här är en del av deras politik att sätta press på Iran, säger ayatolla Ali Khamenei enligt iransk statlig tv.

Han lägger till att samtal bara kan bli aktuella om USA återvänder till kärnenergi­avtalet JCPOA som Trump beslutade att lämna förra året.

Dagen efter att USA:S president Donald Trump twittrat att USA är ”laddat och klart” att reagera på attacken lade han på måndagen till att det inte är någon brådska med gensvar.

– Vi har många alternativ men jag tittar inte på alternativ just nu. Vi vill ta reda på vem som definitivt gjorde det här.

Saudiarabi­en uppger att en första utredning visar att attackerna utförts med iranska vapen, men visade inte upp några bevis.

Vita huset uppgav i söndags att USA:S president Donald Trump skulle kunna komma att möta sin iranske motsvarigh­et Hassan Rohani i samband med FN:S generalför­samling i New York nästa vecka.

Relationen mellan Iran och USA har blivit allt sämre sedan i maj i fjol då Trump meddelade att USA skulle lämna kärnenergi­avtalet och började återinföra sanktioner.

Iran har svarat med att börja backa från sina åtaganden i avtalet.

 ??  ?? Ali Khamenei
Ali Khamenei

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden