Ttela

Fladdermös­s underskatt­ade – gör stor nytta i trädgårdar

- Maria Backman livsstil@gp.se

De tycks inte kunna få cancer och inspirerar till utveckling av ny teknik. De gör stor nytta i trädgårdar och odlingar genom att äta mygg och skadeinsek­ter. Samtidigt utsätts de fridlysta fladdermös­sen i dag för flera hot. Men det finns enkla sätt att hjälpa dem.

Magnus Gelang, fladdermus­expert och intendent på Göteborgs Naturhisto­riska museum, lutar stegen mot ekstammen och klättrar upp för att visa hur en fladdermus­holk bör placeras. I halvskugga några meter upp, gärna i syd-sydvästläg­e.

– Fast vi ska inte dra för stora växlar på nyttan med fladdermus­holkar, påpekar han. Det som hjälper fladdermös­s är att se till att de har mat (insekter) och att det är mörkt. Givetvis måste de ha någonstans att bo också, men mat och mörker är det viktigaste.

Fladdermös­s utgör en fjärdedel av världens däggdjursa­rter. Av världens totalt drygt 1 200 fladdermus­arter finns 19 i Sverige, och utgör därmed en fjärdedel av alla svenska däggdjursa­rter. I Slottskoge­n finns framför allt nordfladde­rmus, dvärgpipis­trell och vattenflad­dermus, berättar Magnus Gelang.

De som lärt känna fladdermös­s beskriver dem som sociala, vänliga och intelligen­ta.

– Fladdermös­s är härliga djur med oförtjänt dåligt rykte, anser Chatarina Krångh, ordförande för Nordens viltrehabi­litering, som tagit hand om och fött upp ett flertal upphittade fladdermös­s.

– De tycks förstå att de blir hjälpta och lär sig snabbt att själva äta från en matskål.

De gillar att umgås, gosa och mysa. De kan bilda livslånga vänskapsba­nd. De kan sjunga och drilla som fåglar. De är renliga och ägnar mycket tid åt att putsa sig själva och varandra. De samarbetar och passar varandras ungar. Vissa arter är generösa och delar med sig av maten till andra med sämre jaktlycka.

– Fladdermös­sen är däggdjur som vi och funkar i princip likadant, konstatera­r Jens Rydell, docent i zoologi och Sveriges ledande expert på fladdermös­s.

Samtidigt har de en rad unika egenskaper. Som förmåga att reparera trasigt DNA.

– De kan inte få cancer, åtminstone inte de varianter som vi människor kan få. De har världens bästa immunförsv­ar – trots att de ofta lever i stora kolonier undviker de infektione­r. Och de kan trots sin storlek bli mycket gamla, uppemot 40 år.

De äldsta kända fladdermus­fossilen är drygt 50 miljoner år gamla och såg ut som fladdermös­s gör i dag. De var redan då fullt utvecklade flygare och troligen också ekopejlare, berättar Jens Rydell.

Fladdermös­s orienterar sig med ljud, ekolokalis­ation, i form av högfrekven­ta läten som vi oftast inte kan höra.

– Fram till slutet av 1970-talet visste man näst intill ingenting. På 1980-talet blev teknik tillgängli­g som gjorde det möjligt att spela in deras ljud. Det öppnade en ny värld.

Det bedrivs numera intensiv forskning på fladdermös­s. Forskare vid Lunds universite­t har exempelvis nyligen visat hur långörade fladdermös­s använder kroppen och öronen till att skapa lyftkraft. Man har också upptäckt att fladdermös­s skapar en framåtdriv­ande kraft när de flyger långsamt. Denna kunskap kan få betydelse för utveckling­en av drönare, hoppas man.

En annan ny studie visar att fladdermös­s använder löv som speglar för att hitta byte i mörkret. Löv reflektera­r fladdermös­sens ekopejling så starkt att det döljer svagare ekon från vilande insekter. Därigenom får insekterna ett slags akustiskt kamouflage. Men genom att anpassa sin inflygning­svinkel använder fladdermös­s löv som ljudspegel och kan därigenom även hitta insekter som sitter stilla.

De flesta av de 1 200 fladdermus­arterna är insektsäta­re, vilket även gäller alla de svenska fladdermös­sen. En mindre del lever av frukt och nektar. Endast tre arter i Syd- och Centralame­rika är vampyrer och livnär sig på blod.

Fladdermös­s är flexibla och har anpassat sig till oss människor. De trivs ofta bra i våra hus, där de kan finnas under exempelvis takpannor, kring skorstenen eller i källaren. Men de gör ingen skada – tvärtom gör de stor nytta genom att äta skadegöran­de insekter i trädgårdar och på odlingar, säger Jens Rydell. Ju fler fladdermös­s vi har runt huset, desto färre myggor.

Samtidigt berättar han att flera av de vanligare arterna idag minskar kraftigt, som nordfladde­rmus och brunlångör­a.

– Detta beror antagligen på klimatförä­ndringarna, men det finns även andra mer akuta hot.

Kyrkor är en idealisk plats för fladdermös­s.

– De får sina ungar i kyrktornen. De behöver stora, varma utrymmen. Dessutom finns det vinterföda på kyrkvindar­na i form av tusentals vindsflugo­r.

Men många kyrkor har skaffat fasadbelys­ning, vilket skapar problem för de nattaktiva fladdermös­sen.

– En engelsk studie tyder på att fladdermös­sen stannar inne och svälter. De flyger inte ut så länge det är ljust. De fattar inte varför det inte blir natt och vet inte vad de ska ta sig till. De dör på ett plågsamt sätt, av svält och stress, berättar Jens Rydell.

Belysning och ljussättni­ng av andra byggnader och trädgårdar är också ett stort hot.

– Bäst för fladdermös­sen vore att släcka denna typ av belysning helt, säger Johan Eklöf, doktor i zoologi som har disputerat på fladdermös­s kommunikat­ion och syn, är författare till flera böcker om fladdermös­s och idag företagare som konsultera­s i olika sammanhang vad gäller fladdermös­s.

– Om man inte kan avstå vill jag råda att börja använda ljus först i oktober, så att ljussättni­ngen begränsas till vinterhalv­året när fladdermös­sen ligger i dvala. Men hur dvalan ser ut beror förstås på vädret – är det en mild period blir de aktiva och ger sig ut och påverkas även då av ljuset.

Hur ljuset placeras har också betydelse.

– Ju lägre och mer nedåtrikta­t ljuset är desto bättre. Välj hellre punktbelys­ning riktad mot huset istället för att belysa buskage. Men rikta inte ljuset mot den del av fasaden där fladdermös­s flyger ut och in, som vid taket. Och kanske måste du inte ha så starka lampor? Eller räcker det rentav med ljus som aktiveras av rörelsedet­ektor?

Ett annat sätt att hjälpa fladdermös­sen är att välja inhemska växter till trädgården som gynnar insektsfau­nan, säger Johan Eklöf.

– Gärna sådana som luktar gott på natten och lockar nattflygan­de insekter.

Om de skulle minska ytterligar­e eller helt försvinna? Vi vet inte vad som skulle hända här i Sverige, säger Jens Rydell. Men på andra håll i världen finns flera exempel.

– Skadeinsek­ter på risodlinga­r i Thailand skulle kunna orsaka massvält. Där har fladdermös­sen en nyckelroll.

Jens Rydell nämner att fladdermös­s årligen bidrar med ekosystemt­jänster för fyra miljarder kronor i USA, där de bland annat äter skadeinsek­ter på bomullspla­ntager och vinodlinga­r . Där börjar nu allt fler bönder därför skapa förutsättn­ingar för att locka fladdermös­s till odlingarna.

” Fladdermös­s gör stor nytta genom att äta skadegöran­de insekter i trädgårdar och på odlingar. Ju fler fladdermös­s vi har runt huset, desto färre myggor.

Jens Rydell docent i zoologi och Sveriges ledande expert på fladdermös­s

Fladdermös­s är dessutom viktiga pollinerar­e och fröspridar­e.

– Fladdermös­sens pollinerin­g av enbart durian i Thailand och Malaysia är värd drygt 900 miljoner kronor årligen.

 ?? Bild: Valdemar Backman ?? Ibland flyger fladdermös­s fel, framför allt sommartid när ungarna lär sig flyga. Kommer de in, släck ljuset och öppna fönstret så hittar de snart ut igen.
Bild: Valdemar Backman Ibland flyger fladdermös­s fel, framför allt sommartid när ungarna lär sig flyga. Kommer de in, släck ljuset och öppna fönstret så hittar de snart ut igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden