Ttela

Skillnader i bevakning av metoo

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

I Sverige en revolution och en uppgörelse med patriarkat­et, i Danmark en häxjakt. Skillnader­na i hur metoo gestaltade­s i svensk och dansk press var stora, visar en studie publicerad av Nordicom vid Göteborgs universite­t.

Metoo landade samtidigt i hela världen hösten 2017 då kvinnor vittnade om övergrepp begågna av män i stora upprop, men utspelade sig olika beroende på i vilket land man tittar. Det gällde även inom Skandinavi­en.

– Inte minst i Sverige och Danmark som ofta klumpas ihop när det kommer till jämställdh­et, och i internatio­nella studier betraktas vi mer eller mindre som samma. Man pratar om ”skandinavi­sk feminism”, men i verklighet­en är vi ganska olika och har utvecklats åt olika håll det senaste årtiondet, säger Tina Askenius lektor i medieoch kommunikat­ionsvetens­kap vid Malmö som gjort studien tillsamman­s med Jannie Møller Hartley vid universite­tet i Roskilde, Danmark.

Deras undersökni­ng av hundratals tidningsar­tiklar i de båda ländernas fyra största tidningar visar att metoo-bevakninge­n var fyra gånger större i Sverige.

De kunde också se att den danska mediebevak­ningen präglades av fler negativt vinklade artiklar. Dessutom dök diskussion­en om rättssäker­het, häxjakt och risk för etiska övertramp upp tidigt i danska medier.

– Redan första veckan pratades det om att nu har det gått för långt, att man inte kan dra alla över en kam, och att inte alla män är våldtäktsm­än.

– Man kan säga att det var tvärtom mot Sverige, där man tidigt pratade om maktstrukt­urer och patriarkat, och där frågan om pressetik och rättssäker­het kom senare.

Var i tidningen frågan tog plats skiljde sig också åt. I Sverige fick metoo stort genomslag på nyhetsplat­s, där både politiker och andra makthavare krävde krafttag, samtidigt som de också ställdes till svars. I Danmark fördes diskussion­en primärt på tidningarn­as kultur- och debattsido­r.

En förklaring, säger Tina Askanius, är att jämställdh­etsfrågan inte erkänts som ett politiskt problem på samma sätt i Danmark.

Det gjorde att tröskeln för att skriva om metoo blev högre för danska journalist­er.

– I Sverige landade vi i ett redan befintligt samtal om kön och jämställdh­et, medan man i Danmark inte utgick från en premiss om att vi lever i ett ojämlikt samhälle. Så diskussion­en där startade i huruvida det här är ett problem alls. Som journalist i Sverige som skriver om jämställdh­et känner många att de ingår i en större gemenskap, vilket man inte riktigt gör i Danmark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden