Ttela

”Värdelöst” vetande har prisats igen

- Johan Nilsson

Orsakar pizza verkligen cancer, hur mycket saliv producerar ett femårigt barn och vilken – om någon – temperatur­skillnad finns det mellan mannens vänstra och högra pungkula? Årets mottagare av Ig Nobelprise­t har gett mänsklighe­ten svaret.

Under temat ”Habits” (vanor) har nu återigen en skara forskare uppmärksam­mats för forskning av det lite mer udda slaget. Forskning som – enligt vedertagna kriterier – ”först ska locka till skratt, sedan till eftertanke”.

I år delades det så kallade Ig Nobelprise­t ut i tio kategorier där årets kemipris gick till fyra japanska forskare vid University of Hokkaido som har tagit reda på hur mycket saliv ett femårigt barn i genomsnitt producerar varje dag (500 milliliter).

Humorprise­t i anatomi går till två franska forskare som har undersökt om det finns någon temperatur­skillnad mellan mannens högra och vänstra testikel. Forskarna, verksamma på Fertilité Humaine vid Université Toulouse, utförde tre studier i vilka det ingick både nakna och påklädda posttjänst­emän samt busschauff­örer.

Lite beroende på om mannen är klädd eller inte, samt huruvida han sitter ner eller står upp, finns det ändå en signifikan­t temperatur­skillnad såtillvida att den vänstra testikeln är klart varmare än den högra, konstatera­r forskarna. Vad detta beror på vet man dock inte, även om forskarna i den prisade artikeln, publicerad i Human Reproducti­on, spekulerar i om det kan ha något att göra med positionen av penis, eftersom tidigare forskning visat att den i 89 procent av fallen är belägen till vänster.

Bland pristagarn­a kan också nämnas italienare­n Silvano Gallus som får årets medicinpri­s för hans upptäckt att pizza är bra för hälsan – om den äts i Italien.

Tidigare amerikansk forskning har nämligen visat att pizzaätand­e ökar risken för sjukdom och förtida död. Men enligt Gallus beror detta samband av allt att döma inte på pizzan i sig, utan på att människor som äter mycket pizza i USA har en livsstil i övrigt som ökar risken för exempelvis hjärtinfar­kt och cancer. I Italien, däremot, tycks pizzaätare vara något friskare än andra, antagligen på grund av att pizza i Italien är ett tecken på att personen äter mer medelhavsk­ost än andra, en kost som man sedan tidigare vet är bra för hälsan.

Ig Nobelprise­t har delats ut vid Harvard University i USA varje år sedan 1991. Namnet är en ordlek och kommer av engelskans ignoble, som betyder oädel, och namnet Nobel efter Alfred Nobel. Pristagarn­a tillkännag­avs vid en ceremoni vid Sanders Theatre där de erhöll prissumman bestående av en tiotriljon­dollarssed­el från Zimbabwe.

Sedan höll pristagarn­a sina tacktal där varje tal fick vara högst en minut, varefter en åttaårig flicka, som stod bredvid, upprepade ”snälla sluta, jag är uttråkad” ända tills pristagare­n slutade prata.

 ?? Bild: Charles Krupa ?? Sedan 1991 delas humorprise­t Ig Nobel ut vid en uppsluppen ceremoni vid Harvard University i USA. Enligt prisjuryn ska mottagarna utfört forskning som först lockar till skratt, sedan stämmer till eftertanke. På bilden en lycklig pristagare under 2014 års ceremoni.
Bild: Charles Krupa Sedan 1991 delas humorprise­t Ig Nobel ut vid en uppsluppen ceremoni vid Harvard University i USA. Enligt prisjuryn ska mottagarna utfört forskning som först lockar till skratt, sedan stämmer till eftertanke. På bilden en lycklig pristagare under 2014 års ceremoni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden