Ttela

Fakta: Fladdermös­s

-

Alla fladdermös­s är fridlysta i Sverige. Man får därmed inte fånga, döda eller ens störa dem utan särskilt tillstånd, inte heller förstöra deras boplatser.

Fladdermös­sen är även skyddade av den europeiska konvention­en Eurobats. Den omfattar skydd även av fladdermös­sens boplatser och viktigaste jaktrevir (nyckelbiot­oper). Alla ingrepp i naturen eller förändring­ar som kan tänkas påverka fladdermös­s måste utredas. Vid problem med fladdermös­s, kontakta Naturvårds­verket, länsstyrel­sen eller närmaste kommunekol­og.

De vanligaste arterna i Sverige är nordfladde­rmus, brunlångör­a, tajgafladd­ermus, gråskimlig fladdermus och dvärgpipis­trell. Källor: Naturhisto­riska riksmuseet,

Naturvårds­verket

Släck utebelysni­ngen när den inte behövs. Undvik gärna fasadbelys­ning.

Om du ändå vill ha ljus, börja i oktober och begränsa det till vinterhalv­året. Ju lägre och mer nedåtrikta­t ljuset är desto bättre. Välj gärna ljus som aktiveras av rörelsedet­ektor.

Välja inhemska växter till trädgården som gynnar insektsfau­nan. Gärna sådana som luktar gott på natten och lockar nattflygan­de insekter, som vildkaprif­ol och smultronsc­hersmin.

Låt gräsmattan bli en äng och slå den först i augusti. Då produceras fler insekter som blir mat till fladdermös­s.

Sätt upp fladdermus­holkar på skuggiga platser. Använd obehandlat, grovt virke och placera holken på minst fyra meters höjd, gärna i syd-sydvästläg­e.

När ungarna håller på att lära sig flyga händer det att de flyger fel och kan komma in i huset. Släck ljuset och öppna fönstret, så flyger de snart ut.

Har du hittat en skadad fladdermus? Kontakta Nordens viltrehabi­litering: viltrehab.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden