Ttela

Lina Lanestrand: Idag behövs en ny rörelse av medkänsla och medmänskli­ghet

- Lina Lanestrand Gästkrönik­ör

Jorden och människor mår dåligt, även när vi till det yttre ser ut att ha det bra. Hur kan vi hantera klimatkris­en, flyktingst­römmar och vända den psykiska ohälsan som ökar? Det finns oanade möjlighete­r i människans, hjärnans och teknikens potential och kapacitet, men just nu tycks vi missbruka och förtrycka – istället för att värna livet.

Jag tror det krävs en kulturell och andlig transforma­tion. Det är nödvändigt att vi öppnar våra hjärtan, för oss själva och våra medmännisk­or, djur och natur. Dalai Lama förespråka­r en medkänslan­s revolution, eller som han skriver ”it’s time for a compassion revolution”.

Jag tror inte att vi logiskt kan tänka oss ur de här kriserna, i så fall skulle vi redan ha gjort det, eller kanske heller aldrig ha försatt oss i den här situatione­n. Jag tror inte heller att vi kan överlåta och skylla problemen på någon annan. Jag tror att vi alla behöver vara en del av förändring­en till ett hållbart samhälle, som gagnar alla former av liv på vår jord.

Hur kan då en revolution av medkänsla göra skillnad? Ja tänk dig själv, att vi lär oss att säga ja till det som får oss att må bra och känns etiskt rätt. Lika viktigt är att säga nej till det som förtär; om det så är till prestige, prestation­shets, diskrimine­ring, stressfyll­d vardag, orimliga arbetsvill­kor, konsumtion­svanor, förtryck och missbruk i alla dess former.

Att säga ja till liv handlar också om att ha mod att tillåta känslor, våga vara sårbar, vara äkta och sann liksom att säga ja till omtanke och kärlek. I en revolution av medkänsla, så står vi upp för det som är rätt och fel, vi bryr oss om varandra och ser värdet i allt som lever. Vi främjar byteshande­l, återbruk och vi förbrukar varken vår tid, vår hälsa, pengar, varandra eller vår jord.

” Vi alla behöver vara en del av förändring­en till ett hållbart samhälle

En revolution av medkänsla börjar i var och en av oss samtidigt som den kräver att vi är många som går samman och skapar en folkrörels­e av medmänskli­ghet. Vi har skapat kraftfulla förändring­ar förr; vi lämnade fattigdom, ohälsa och alkoholism under 1800–1900-talen. Vi byggde tillsamman­s upp folkbildni­ng, skola och välfärd. Idag behövs en ny rörelse av medkänsla och medmänskli­ghet, och den börjar i var och en av oss, samtidigt som vi behöver göra skillnad tillsamman­s. Låt oss följa Gandhis uppmaning: Att vara den förändring som vi vill se i världen.

För hur skulle det kännas att veta att människor om hundra år ser tillbaka på vår tid och säger att det var en fantastisk revolution av medkänsla, medmänskli­ghet och kärlek som räddade jorden. Tänk så skönt att veta att du och jag bidrog, att kunna säga: Ja, vi klarade det tillsamman­s. För vad är egentligen alternativ­et?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden