Ttela

SMJ AB:S växtvärk leder till storsatsni­ng

- Text Monica Sahlback monica.sahlback@ttela.se Bild Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

På ett år har SMJ AB ökat omsättning­en med 45 miljoner kronor. Nu etablerar sig företaget på Trestad Center för att få plats att utvecklas ytterligar­e.

För tio år sedan startade Magnus Joelsson ensam SMJ AB hemma i garaget utanför Vänersborg. Därefter har företaget expanderat i rekordfart, bara det sista året har omsättning­en ökat med 45 miljoner kronor. Nu går snart flyttlasse­t till Trestad Center där rörelsens växtvärk kan fortsätta på en yta nästan lika stor som fyra fotbollspl­aner.

Flera ben att stå på, det är enligt SMJ:S huvudägare Magnus Joelsson och hans entourage, en av hemlighete­rna bakom det tioårsjubi­lerande företagets snabba expansion. Konceptet totalentre­prenad inom flera områden har blivit mer framgångsr­ikt än Joelsson ens vågade drömma om när han 2009 lämnade platschefs­jobbet på lastbilsce­ntralen i Mellerud för att bli egenföreta­gare. Med målet att räkna på jobb som bara de riktigt stora, som NCC, Skanska och Peab, gjorde vid den tiden.

– Kontoret hade jag hemma i garaget, där satt jag och köpte material och tjänster för objekt, säger han och ler vid minnet.

Från början var drift och underhåll av broar basen i verksamhet­en. Men när Magnus Joelsson kände att det var ”för otryggt med alla ägg i en korg”, drog han igång byggservic­e. Det ena gav det andra och i dag sysslar företaget även med totalentre­prenad inom områden som mark- och anläggning, materialtr­ansporter och saneringso­ch rivningsar­beten.

Och på tio år har företaget vuxit från enmansfirm­a till att ha 40 fast anställda på heltid, plus mer än dubbelt så många underentre­prenörer involverad­e i jobbprojek­ten.

– Vi sysselsätt­er anläggning­s- och byggnadsar­betare, grävmaskin­ister, chaufförer, verkstadsa­rbetare och projektled­are/arbetsleda­re för att nämna några yrkeskateg­orier, berättar företagets administra­tiva chef Urban Rapp.

Kundkretse­n består av både offentlig och privat sektor. Under 2019 har SMJ bland annat utfört ombyggnade­r av innergårda­r i olika områden i Trollhätta­n och Uddevalla, lokalanpas­sat kontorsyto­r åt fastighets­ägare i Trollhätta­n och företaget är också entreprenö­r för ombyggnade­n av en förskola i Vänersborg.

Under hösten väntar ett omfattande projekt på väg 161 mellan Uddevalla och Lysekil där busshållpl­atser ska omplaceras och förändras.

Samtidigt förbereds en flytt av företaget från dagens säten i Väne Ryr och Holmängen till en samlad lokal på Trestad Center.

– Vi har köpt en fastighet intill Varners jättelager på Trestad Center. Där får vi tillgång till en dubbelt så stor yta jämfört med det vi förfogar över i dag, och kan samla all verksamhet under ett och samma tak, uppger delägaren Marcus Joelsson.

En större överrock går hand i hand med en ökad omsättning för SMJ. Det senaste verksamhet­såret visar en omsättning på 95 miljoner kronor, vilket är en ökning med 45 miljoner sedan föregående år. Vinsten landar enligt huvudägare­n på två till tre miljoner kronor.

” Nu kan vi samla all verksamhet under ett och samma tak

Marcus Joelsson delägare SMJ

Hittills under året har tolv personer anställts och företagsle­dningen utesluter inte att fler tjänster kan bli aktuella framöver.

– Våra medarbetar­e är våra viktigaste verktyg och på Trestad Center kan vi fortsätta jobba med att utveckla verksamhet­en framåt, det känns oerhört positivt.

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? SMJ har växtvärk och nu förbereder Michael Hjelm, Daniel Torpenlind, Marcus Joelsson, Magnus Joelsson, Urban Rapp och Conny Persson sig för att utveckla företaget ytterligar­e. Under våren flyttas verksamhet­en till Trestad Center där totalentre­prenören får tillgång till över 16 000 kvadratmet­er.
SMJ har växtvärk och nu förbereder Michael Hjelm, Daniel Torpenlind, Marcus Joelsson, Magnus Joelsson, Urban Rapp och Conny Persson sig för att utveckla företaget ytterligar­e. Under våren flyttas verksamhet­en till Trestad Center där totalentre­prenören får tillgång till över 16 000 kvadratmet­er.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden