Ttela

Vänersborg – en stad under ständig förändring

Nyheter: Vänersborg växer och utvecklas hela tiden. De gamla byggnadern­a försvinner och förändras och nya tillkommer. TTELA har gjort en sammanstäl­lning över aktuella byggprojek­t.

- Niklas Johansson niklas.johansson@ttela.se 0521-57 59 15

Vänersborg växer och utvecklas. Staden förändras hela tiden, både fullt synligt från gatan och bakom fasaderna. TTELA har sammanstäl­lt de mest aktuella projekten.

Just nu pågår tio byggprojek­t där kommunen på ett eller annat sätt är delaktig. Det handlar om skolor, vatten och avlopp, bostäder och så renovering­en av kommunhuse­t förstås.

TTELA har redan berättat om de allra flesta vid olika tillfällen men nu gör vi en sammanstäl­lning över de byggen som pågår men även sådana som är planerade och de som är relativt nyligen avslutade. Utgångspun­kten är kommunens egna listor som finns på deras hemsida.

Tolv projekt är nyligen avslutade och bland dem finns den omtalade utbyggnade­n av fiberkabel i kommunens tätorter och den helt nya förskolan på Belfragega­tan.

Inom en mycket snar framtid påbörjas två byggen till, ett litet och ett större. Det handlar om en offentlig toalett på Sikhalls badstrand och det sedan många år planerade nya centralkök­et vid Torpaskola­n.

Vissa av arbetena har inte alls varit planerade eller önskade. Kommunhuse­t är paradexemp­let, renovering­en har kostat mycket pengar. Vid den senaste beräkninge­n bedömdes slutsumman för den nu pågående ombyggnade­n bli 130 miljoner kronor. Fuktskador­na i Norra skolan kom också som en sur överraskni­ng, men här handlar det om en byggnad som är betydligt äldre.

Lika nödvändiga, men mer planerade, är de nya skolor och förskolor som kommunen har haft och har ett skriande behov av. En del uppförs helt nya och vissa renoveras och byggs ut. Bygget i Öxnered är det allra största projektet i det facket.

Att bygga och underhålla en stad är ett ständigt pågående arbete som aldrig blir klart. Vänersborg­s kommun och andra kommer att fortsätta arbetet och det finns förstås flera projekt som skulle ha kunnat var med på kartan här bredvid.

Till exempel så öppnade Sibylla i en helt ny byggnad i våras och snart går det att dricka kaffe på Espresso house vid gågatan.

Och på längre sikt är det tänkt att utbyggnade­n av utbildning­slokalerna ska fortsätta. De största projekten är grundskola­n vid Holmängen, inklusive idrottshal­l, en utbyggnad av Brålanda skola och en ny förskola i Dalsland.

Biblioteke­ts lokaler diskuteras för fullt, tågstoppen i Dalsland kommer att kräva insatser från kommunens sida, Holmen industriom­råde fortsätter att växa och frågan om nya bostäder på Sanden har nyligen varit uppe hos politikern­a.

Och flytten av hamnen har vi inte hört något om på länge nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden