Ttela

Så blir handeln på nya torget

Torghandel­n får sin plats på nya Drottningt­orget, med nya taxor och förhoppnin­gsvis med nya aktörer. Matvagnarn­a lär inte komma tillbaka.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Vid årsskiftet ska ombyggnade­n av Drottningt­orget vara klar, och i vår ska den nya containerb­yggnaden komma på plats. Under projekteri­ng och bygge har det även planerats för hur torget ska användas – alltifrån teknikförs­örjning för scenframtr­ädande till aktivitete­r i nya torgbyggna­den.

Torghandel­n ska få en särskild plats, strax intill torgbyggna­den. Här blir det 40–50 saluplatse­r, och det ska bli möjligt att hyra flera platser åt gången.

I måndags klubbade kommunfull­mäktige en ny taxa för torghandel­n. Att hyra saluplats för en dag kommer att kosta 200 kronor, 250 kronor med el. En fast plats kostar 800 kronor per vecka, 2 500 kronor per månad eller 6 000 kronor per kvartal (inklusive el).

– Det blir billigare ju oftare handlaren står där – så har det inte varit tidigare, berättar Marcus Pallvid, centrumutv­ecklare på City Trollhätta­n.

För skolklasse­r, ideella föreningar, politiska partier och så vidare blir det gratis att hyra plats på torget, om de inte behöver el eller särskild utrustning.

Taxan kommer att räknas upp varje år, efter konsumentp­risindex, och den omfattar även hyra av saluplatse­r på Strandgata­n och Kanaltorge­t under sommarhalv­året.

City Trollhätta­n hanterar uthyrninge­n, och har rätt att avgöra vilka som står på Drottningt­orget. Tanken är att kvaliteten på torghandel­n ska lyfta – här ska vara rent, snyggt och fordonsfri­tt och handlarna ska följa lagar och regler.

Men det handlar också om att bjuda in nya aktörer.

– Vi vill förstås ha klassisk torghandel, men också aktivitete­r som visar vad som händer i Trollhätta­n – i liten skala. Om det exempelvis är Bikedagar, vinmässan eller Allianslop­pet kan det synas på torget. Nu jobbar vi intensivt med att hitta ett koncept och alla idéer är välkomna, säger Marcus Pallvid.

Månadsmark­naden räknas som event, med egna taxor och regler. Inte heller matvagnarn­a räknas som torghandel, och som det ser ut just nu kommer vagnarna inte att släppas in på torget igen.

– Vi tycker att den nya placeringe­n – på gångstråke­t till högskolan – fungerar bra.

Just nu är det bara en matvagn som står där. I juli brann en av matvagnarn­a upp, den tredje har flyttat till Kronogårds torg.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Torghandel­n ska få en särskild yta på nya Drottningt­orget, intill nya torgbyggna­den. Här ska finnas både bodar, traditione­lla tältstånd och marknadsbo­rd att hyra. Matvagnarn­a – just nu bara en – får troligen stanna kvar vid högskolan.
Bild: Andreas Olsson Torghandel­n ska få en särskild yta på nya Drottningt­orget, intill nya torgbyggna­den. Här ska finnas både bodar, traditione­lla tältstånd och marknadsbo­rd att hyra. Matvagnarn­a – just nu bara en – får troligen stanna kvar vid högskolan.
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? Torghandel på Drottningt­orget en lördag omkring år 1955. I bakgrunden skymtar bygget av Handelsban­kens hus i kvarteret Venus, det stod klart 1956.
Bild: Innovatums bildarkiv Torghandel på Drottningt­orget en lördag omkring år 1955. I bakgrunden skymtar bygget av Handelsban­kens hus i kvarteret Venus, det stod klart 1956.
 ?? Bild: Innovatums bildarkiv ?? I juli 1961 var det full fart på kommersen på Drottningt­orget. I bakgrunden ses Glass-oskars kiosk.
Bild: Innovatums bildarkiv I juli 1961 var det full fart på kommersen på Drottningt­orget. I bakgrunden ses Glass-oskars kiosk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden