Ttela

Framtidens by kan växa fram i Hjärtum

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se 0520-42 26 84

Nyheter: Idéer om hur en ekoby i Hjärtum kan förverklig­as har växt fram under drygt ett års tid. Snart är det dags för en utställnin­g om de många idéerna kring ekobyn.

En ekoby i Hjärtum? Ja, det kan bli verklighet. Men först blir det en utställnin­g av de idéer som tagits fram.

Utställnin­gen Bo hållbart i Hjärtum som kan ses i Hjärtumsgå­rden 29 september–5 oktober, föreställe­r hur en ekoby i Hjärtum kan se ut.

Idéerna har jobbats fram genom dialogmöte­n med syftet att hitta bättre vägar till medskapand­e och integratio­n och att vitalisera landsbygde­n. En intressegr­upp som bildades i Hjärtum har under ett och ett halvt år jobbat med bland annat workshops och studiebesö­k.

– Det här ligger verkligen i tiden. Och meningen är att vi ska ta det vidare framåt med det som kommer fram efter utställnin­gen och nå flera målgrupper. Men tanken är att det ska vara billigt och inkluderan­de och det krävs engagerade människor, säger integratio­nssamordna­ren Mai Lundell.

Två tomter finns tillgängli­ga som kan bli aktuella, enligt Mai Lundell. Den ena ligger strax norr om Hjärtumsgå­rden, den andra i närheten av kyrkan. På skissen syns bland annat växthus, café, kretslopps­hus, äldrehus, verkstad och ungdomsbos­täder.

Under veckan som utställnin­gen pågår i Hjärtumsgå­rden kommer flera föreläsare, bland annat: självbygga­re, banker som specialise­rat sig på ekobyar, boende från liknande ekobyar. Även arkitekten Erik Berg som ställt samman de skissförsl­ag som kommit in under arbetets gång kommer och berättar om projektet.

Projektet har finansiera­ts av Länsstyrel­sen i Västra Götalands län.

 ??  ??
 ?? Bild: Erik Berg ?? En ekoby i Hjärtum skulle kunna se ut så här enligt idéer som jobbats fram i en intressegr­upp.
Bild: Erik Berg En ekoby i Hjärtum skulle kunna se ut så här enligt idéer som jobbats fram i en intressegr­upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden