Ttela

Låt oss tala om Mello, mat och media

Skrikig reklam – snart även i Aktuellt-sändningen? På det sättet lär många ha uppfattat Moderatern­as färska public service-inlägg. Punkten om eventuell reklam är dock det minst intressant­a med utspelet. Framför allt är det välkommet att ett stort parti nu

- Max Eskilsson Liberala nyhetsbyrå­n

Alltför länge har den viktiga debatten gått i stå. Inte sällan misstänkli­ggörs förslag om ny inriktning som direkt suspekta.

När Moderatern­a tillsätter en arbetsgrup­p för public service står innehållet i fokus. “Vi ska diskutera ett smalare och vassare uppdrag, hur man kan få ett ökat fokus på det som är utmärkande för public service, det vill säga kultur, nyheter, samhällsjo­urnalistik och debatt”, säger partisekre­terare Gunnar Strömmer (DN, 17/9). Det är en klok utgångspun­kt att ta ett helhetsgre­pp. Frågan om innehållsu­ppdraget är trots allt större än huruvida enskildhet­er som Melodifest­ivalen eller matlagning­sprogram borde ryka.

Kombinatio­nen av välpumpade ekonomiska muskler och ett mycket brett uppdrag har öppnat för dagens strukturpr­oblem. Flera prioriteri­ngar som görs sticker i ögonen. Kostsamma sportsändn­ingar, svulstiga nöjessatsn­ingar – och sparsmakad samhällsbe­vakning i semesterti­der.

I debatten ligger det för vissa nära till hands att stämpla tankar om nya public service-riktlinjer som närmast auktoritär­a. “Det har blivit uppenbart att Moderatern­as ser public service som politisk fiende”, skrev till exempel ETC i en ledare (ETC 18/9). Men brösttoner i den stilen bygger på en felaktig premiss. Inte minst när en direkt skatt finansiera­r verksamhet­en är det rimligt att innehållet på strukturni­vå diskuteras. Politiken ska aldrig gå in i detaljer, men det är ett faktum att uppdrag och anslag redan ges från politiskt håll. “SVT:S program ska präglas av demokratis­ka och humanistis­ka värden, folkbildni­ngsambitio­ner, mångfald och kvalitet och det ska vara tillgängli­gt för alla oavsett förutsättn­ingar och bakgrund”, lyder exempelvis en princip.

Att i sådana skrivelser ge vissa områden – som ren nyhetsbeva­kning – ett tydligare fokus borde inte vara kontrovers­iellt. Samhällsbe­vakning kan prioritera­s upp och underhålln­ing ned, utan att det utgör någon illegitim politisk påverkan.

Tanken om mångfald i public serviceutb­udet, att de allra flesta ska kunna hitta program som tilltalar dem, är välmenad. Men den kan inte innebära att programfor­mat som lika gärna, eller bättre, hade kunnat genomföras i privat regi ses som självklara att ägna sig åt.

En alltför bred verksamhet­sportfölj är utan tvekan ett reellt problem för den fria marknaden. Detta gäller även när public service rör sig bortom ljud och bild: Det är inte ovanligt att SVT och SR webbpublic­erar textrefera­t av material som ursprungli­gen legat låst bakom betalvägg. Detta medan lokala, privata medier tampas med stora lönsamhets­utmaningar.

Förhoppnin­gsvis banar Moderatern­as diskussion väg för en konstrukti­v översyn. Idén om viss reklamfina­nsiering är dock ett onödigt sidospår. Med en ny, seriös uppdragsvä­ssning har public service råd att avstå från att konkurrera med privata medier på ett helt nytt område.

” En alltför bred verksamhet­sportfölj är utan tvekan ett reellt problem för den fria marknaden

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ?? Inriktning­en för public service måste kunna diskuteras.
Bild: Claudio Bresciani/tt Inriktning­en för public service måste kunna diskuteras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden