Ttela

Kan det vara så att Miljöparti­et inte har möjlighet att driva grön regionpoli­tik?

-

När Miljöparti­et tillsamman­s med Alliansen i vår region tog bort ungdomsrab­atten i kollektivt­rafiken 2016 motiverade­s det med att en sådan rabatt bland annat utgjorde en teknisk utmaning för Västtrafik. Redan där och då sa vi socialdemo­krater att ett tekniskt system inte får prioritera­s framför behovet för unga vuxna. Sedan dess har vi lovat att verka för ett återinföra­nde av en ungdomsrab­att hos Västtrafik.

När vi nu lyfter en motion om att införa en rabatt för unga vuxna i kollektivt­rafiken är det allt annat än den populism som Ulrika Frick i Miljöparti­et hävdar. Vi ställer oss frågande till varför en miljöparti­st med sådan kraft motarbetar en motion som syftar till att öka incitament­en för unga vuxna att resa kollektivt. Kan det vara så att Miljöparti­et i Västra Götalandsr­egionen med sina 4,63 procent av rösterna – det klart minsta partiet i det blågröna styret i regionen – inte har möjlighet att driva en grön politik?

Vi kan absolut förstå idén om att ett parti vill ingå i en styrande koalition. Det är trots allt endast genom att ingå i ett samarbete, en majoritet, som ett parti kan påverka de beslut som fattas på riktigt. Men var går Miljöparti­ets gräns för när det är rimligt att ingå i en koalition?

För oss är det obegriplig­t varför just miljöparti­ster ska agera bromskloss­ar i förslag som stärker ungas möjlighet att åka kollektivt. Vi anser att när Miljöparti­et är som bäst förmår de flytta fram samhällsde­batten i en progressiv miljöpolit­isk riktning. När de är som sämst förhandlar de bort grön politik för en illusorisk makt.

Marina Fransson (S)

ledamot i kollektivt­rafiknämnd­en Malin Johansson (S)

ersättare i kollektivt­rafiknämnd­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden