Ttela

Trollhätta­ns miljöparti är helt tandlöst

-

I Greta Thunberg-tider är det lättare än någonsin att vara miljövän. Miljöparti­et gick till val under parollen ”Miljön kan inte vänta” och att skrida till handling nuoch med hjälp av sitt eget beteende och genom att påverka sitt absoluta närområde tycks många idag vara överens om.

Även i Trollhätta­n har vi ett miljöparti. Tillsamman­s med vänstern och Socialdemo­kraterna har de dessutom den fantastisk­a möjlighete­n att med ett avgörande mandat som marginal utgöra den helt gyllene rösten för ett aktivt miljöarbet­e. Bara med miljöparti­ets röst kan majoritete­n nämligen få igenom sina beslut. Döm om vår förvåning när Miljöparti­et då på område efter område sviker i just miljöfråga­n – och istället väljer att gå i socialdemo­kratins bekväma ledband.

På senaste kommunstyr­elsemötet blev detta faktum extra tydligt. När vår motion om att utreda möjlighete­n att helt eller delvis kopiera Göteborg stads mycket framgångsr­ika arbetssätt med gröna obligation­er, för att genomföra betydande och nytänkande miljöinves­teringar på lokal ort, ges avslag. Då häpnar man. Miljöparti­et gav alltså motionen avslag och ville inte ens ge tjänstemän­nen uppdraget att utreda hur detta arbetssätt och denna möjlighet skulle kunna se ut för oss i Trollhätta­n.

Marknaden för gröna obligation­er är fortfarand­e relativt ung, men har på drygt tio år växt från ingenting till att omfatta drygt 300 miljarder kronor i Europa. I juni 2017 gav Göteborg för femte gången sedan 2013 ut en grön obligation, som alltså både kapitalmäs­sigt och initiativm­ässigt blir förankrat i lokalt näringsliv med långsiktig­a och ömsesidiga målbilder för en grönare framtid. För Göteborgs del har de gröna obligation­erna bland annat inneburit projekt såsom Lackarebäc­ks vattenreni­ngsverk, park och naturförva­ltningens trädplante­ring, Göteborg Energis Celsiuspro­jekt, stadens elbilar och projekt inom hållbart byggande. Kan någon tala om för mig hur Trollhätta­n som miljöstad, och i synnerhet Miljöparti­et, resonerade när man avslog denna motion? Esther O´ Hara, du kan väl förklara för mig, hur tänker ni?

Vidare skulle jag också gärna vilja veta hur väl ni gjort er hemläxa när det gäller framtidens betydelse av åkermark? För oss moderater var det ett svårt övervägand­e, men ett helt nödvändigt sådant. Att ompröva vårt tidigare ställnings­tagande och istället ge avslag till Alingsåker­s nästa exploateri­ngsetapp, där översiktsp­lanen återigen medger att vi tar dyrbar, ej återställn­ingsbar åkermark, i anspråk för att ”utveckla” staden. Vårt avslag grundar sig i stundande aktualitet­sprövande av ÖP, länsstyrel­sens allt hårdare krav på kommuners restriktiv­itet och forskninge­ns allt tydligare slutsatser om åkermarken­s betydelse i den gröna omställnin­gen.

Sammantage­t gjorde dessa parametrar det helt enkelt omöjligt för oss moderater att negligera frågan om åkermark. Och, eftersom ni säkert precis som vi, noga följt hur staden under de senaste åren, för att genomföra många av sina nybyggnads­projekt såsom Hälltorp, Överby och Velanda redan tagit betydande antal hektar åkermark i anspråk för att möjliggöra stadens utveckling. Så följer ändå frågan till er i Miljöparti­et: Nu har ni väl ändå gått och blivit helt tandlösa som miljöparti?

Jennie B Eriksson (M)

 ?? Bild: Hasse Holmberg / TT ?? ”Så följer ändå frågan till er i Miljöparti­et: Nu har ni väl ändå gått och blivit helt tandlösa som miljöparti?” skriver debattören.
Bild: Hasse Holmberg / TT ”Så följer ändå frågan till er i Miljöparti­et: Nu har ni väl ändå gått och blivit helt tandlösa som miljöparti?” skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden