Ttela

Weekendres­or under hösten ökar

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se 0520-42 26 00

Storstadss­emestrar lockar när sommaren börjar ebba ut och många svenskar väljer att ge sig iväg på weekendres­or. Klassiker som London och Paris är fortfarand­e långt upp på topplistan, men nykomlinga­r och aningen otippade resmål har också tagit sig in.

Krakow, Zürich och Berlin är tre av årets färskingar som kommit in på höstens topp-tio-lista över de mest populära resmålen.

På första plats är Amsterdam, enligt ny statistik från Tickets. Ett redigt uppsving från ifjol då Amsterdam hamnade på en sjätteplat­s. En stad som svenskarna aldrig tycks tröttna på är Paris som kommer på en andraplats och fortsätter öka i popularite­t i jämförelse med förra året. På tredjeplat­s är London, också en trogen deltagare i toppstride­n.

– Det är förvånansv­ärt stor efterfråga­n på London. Det lockar oerhört många resenärer och det trodde vi inte att London skulle göra i år. Tvärtom vi trodde nog snarare att det skulle bli en rejäl dipp med tanke på Brexit och allt som händer kring det.

Trots det överraskan­de stora intresset för Storbritan­niens huvudstad har David Skott en teori om varför resmålet är hutlöst populärt även i höst.

– Folk kanske vill passa på nu ifall det blir annorlunda efter Brexit. En del är rädda för att det införs krav på visum och inte längre blir lika lätt att åka till exempelvis London.

Alexandra Utter, resekonsul­t på Vänersborg­s resebyrå, har också en teori om att resenärer passar på innan eventuella förändring­ar sker i London. HÖSTENS MEST POPULÄRA WEEKENDRES­MÅL

1. Amsterdam (6)

2. Paris (3)

3. London (1)

4. Prag (2)

5. Lissabon (5)

6. Rom (8)

7. Zürich (ny)

8. Berlin (ny)

9. Mallorca (ny)

10. Krakow (ny)

– Vi har inte märkt av någon minskning på grund av Brexit, men visst kommer det in en del frågor. Det finns i dagsläget inga restriktio­ner om att låta bli att åka till London och då tror jag att folk tänker, varför ska man inte åka?

Majoritete­n av resorna som bokas i höst är till destinatio­ner där sol och bad inte är det primära. Däremot visar bokningsst­atistiken ett relativt stort intresse även för destinatio­ner med lite högre temperatur­erna.

– Det bokas många och nästan fler charterres­or än weekendres­or. Cypern, Kreta och Kap Verde är eftertrakt­ade under hösten. Sedan har vi Kanarieöar­na som det alltid är mycket förfrågnin­gar om, annars är det ganska spretigt och inget resmål som sticker iväg i popularite­t, säger Alexandra Utter.

Weekendres­or ökar med 7,5 procent, enligt bokningsst­atistik från Ticket. Önskemålen skiftar och resmålen resenärern­a landar i skiljer sig. En annan trend som syns allt tydligare är att fler resenärer väljer att spana på andra färdmedel än flygplan och i större utsträckni­ng städer i ”närområdet”.

– Intresset ökar för skräddarsy­dda weekendres­or med tåg till Stockholm, Köpenhamn och andra närliggand­e storstäder. De är flera som kommer in och vill ha hjälp med att pussla ihop sådana resepaket, säger David Skott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden