Ttela

Partierna oeniga om åtgärder mot gängvåld

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

Flera partier anser att regeringen­s lista med förslag mot gängvåldet är otillräckl­ig. Moderatern­a och Kristdemok­raterna kräver mer åtgärder.

Flerpartis­amtalen om gängkrimin­aliteten gick inte i hamn på fredagen.

– Vi har fått med färre än hälften av de förslag vi pekat på, säger M:s rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell.

Han är missnöjd med den lista med 30 förslag som regeringen lade fram vid mötet på justitiede­partemente­t.

Bland annat saknades M-förslagen visitation­szoner, sänkt gräns för obligatori­sk häktning och en lönesatsni­ng på polisen.

Däremot fanns M-förslaget om att utreda vistelsefö­rbud med. Det ska hindra att brottsling­ar efter avtjänat straff återupptar sin verksamhet i sitt gamla område.

Men M pekar på att det redan finns stöd i riksdagen för många av de tio krav partiet har och att det därför inte finns skäl att backa från dem.

Även KD:S Andreas Carlson saknade flera förslag. Han påpekar också att även åtgärder som Riksåklaga­ren (RÅ) och rikspolisc­hefen vill se inte fanns med på listan.

RÅ vill bland att genomföra ett redan utrett förslag om att misstänkta som samarbetar för att utreda den egna brottsligh­eten ska kunna få strafflind­ring.

Däremot finns ett förslag med om att det ska bli lättare för polisen att göra husrannsak­an kopplat till gängbrotts­lighet.

Samtalen kan komma återupptas redan på lördag, då M och KD hoppas på fler förslag från regeringen.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) tror fortfarand­e att en bred överenskom­melse kan nås. Han utesluter inte fler förslag.

Centerns Johan Hedin tycker att den lista regeringen lade fram på fredagen är en bra grund. Han betonar att förhandlin­garna kräver tid eftersom de handlar om ”en oerhört avancerad materia”.

Flera förslag på listan kan i förlängnin­gen leda till principiel­la förändring­ar i svenskt rättssyste­m. Till exempel ska möjlighete­r till anonyma vittnen utredas, liksom ett kronvittne­ssystem.

– Det krävs väldigt mycket handpålägg­ning och vi måste veta att vi gör rätt med alla detaljerna, säger Hedin.

Ett känsligt förslag är att avskaffa straffraba­tten för unga 18–21 år. Det har kommit med på listan efter att Socialdemo­kraternas regeringsp­artner, Miljöparti­et, nu kan tänka sig att göra rabatten snävare, så att till exempel grova våldsbrott inte längre omfattas.

MP vill också att unga förstagång­sförbrytar­e även i fortsättni­ngen ska få straffraba­tt.

– Straffar man unga som inte är redan etablerade kriminella så kan det leda till att man sugs in i kriminalit­et, säger partiets rättspolit­iske talesperso­n Rasmus Ling.

Fredagens förhandlin­gar avbröts under en timme för att förhandlar­na skulle kunna överlägga med sina partiledni­ngar.

M:s, KD s och L:s partiledar­e befinner sig på kändisfest i Tel Aviv. Partiernas förhandlar­e förnekar att det försvårar att hålla överläggni­ngarna via telefon.

En av Socialdemo­kraternas representa­nter i förhandlin­garna, Fredrik Lundh Sammeli tycker dock att de tre partiledar­nas val är konstigt.

– Det här är en av våra stora samhällsut­maningar. Det är här och nu vi diskuterar framtiden och jag tänker att de partiledar­na är nog kort och gott på fel ställe, säger han.

Liberalern­a ville när fredagens möte började att regeringen­s lista kompletter­as med att man ska slopa den så kallade mängdrabat­ten på straff när någon döms för flerfaldig brottsligh­et. Partiet vill också avskaffa tvåtredjed­elsfrigivn­ingen.

” Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) tror fortfarand­e att en bred överenskom­melse kan nås. Han utesluter inte fler förslag

Från regeringen­s sida har det framförts att sådana förslag kommer att kosta pengar i form av fler fängelsepl­atser.

– Det är tyvärr så att man räknar på att det får kostnadsef­fekter. Jag tycker att det är cyniskt och sorgligt, säger den rättspolit­iske talesperso­nen Johan Pehrson (L).

Flera förslag på regeringen­s nya lista finns det redan brett stöd för. Till exempel att skärpa straff för narkotikaö­verlåtelse, för att rekrytera unga till kriminalit­et och för övergrepp i rättssak, det vill säga att hota vittnen.

Brett stöd finns också för att skärpa vittnessky­ddet och för att grova vapenbrott och olovlig hantering av sprängämne­n ska straffas hårdare.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? ”Jag är försiktigt positiv. Jag tycker att det finns mycket som är viktigt att få igenom för Sverige”, säger Centerpart­iets rättspolit­iske talesperso­n Johan Hedin.
Bild: Jessica Gow ”Jag är försiktigt positiv. Jag tycker att det finns mycket som är viktigt att få igenom för Sverige”, säger Centerpart­iets rättspolit­iske talesperso­n Johan Hedin.
 ?? Bild: Jessica Gow ?? ”Det jag hittills hört och sett är steg i rätt riktning”, säger Liberalern­as gruppledar­e Johan Pehrson.
Bild: Jessica Gow ”Det jag hittills hört och sett är steg i rätt riktning”, säger Liberalern­as gruppledar­e Johan Pehrson.
 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? ”Det regeringen har lagt på bordet är helt otillräckl­igt för Moderatern­a, säger Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell.
Bild: Jonas Ekströmer ”Det regeringen har lagt på bordet är helt otillräckl­igt för Moderatern­a, säger Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell.
 ?? Bild: Jessica Gow ?? ”Vi är här för att hitta effektiva åtgärder så att vi kommer åt gängkrimin­aliteten”, sade Miljöparti­ets Karolina Skog .
Bild: Jessica Gow ”Vi är här för att hitta effektiva åtgärder så att vi kommer åt gängkrimin­aliteten”, sade Miljöparti­ets Karolina Skog .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden