Ttela

Arbetslösh­eten stiger snabbare än väntat

- Olle Lindström/tt

Nära dubbelt så många anställda har blivit av med jobbet efter sommaren jämfört med samma tid i fjol, visar nya siffror. Signalerna blir allt tydligare – arbetslösh­eten stiger nu snabbare än många trott.

När bara drygt halva september har passerat har Trygghetsf­onden TSL fått in fler uppsagda arbetare, 750 personer, som behöver hjälp att hitta nytt jobb, än under hela september i fjol.

– Vi ser ett klart högre inflöde nu, säger TSL:S vd Caroline Söder.

Fram till halvårsski­ftet låg uppgången i antalet uppsagda som sökt stöd hos TSL med 17 procent, jämfört med samma period i fjol.

– Den siffran kommer att vara högre fram till årsskiftet, säger Caroline Söder.

Framför allt är det inom industrin, handeln och bygg som konkursern­a och /eller uppsägning­arna ökar.

– Speciellt inom industrin ser det ut att öka mer än i andra branscher, säger Caroline Söder.

Ungefär samma utveckling rapportera­r tjänstemän­nens systerorga­nisation TRR. I augusti var uppgången i storleksor­dningen 30–35 procent. Och halvvägs in i september är den tilltagand­e trenden likartad. Fram till och med augusti i år, har 33 procent fler uppsagda tjänstemän landat hos TRR, än under samma period i fjol.

– Men det är från låga volymer, man får sätta de här siffrorna i visst perspektiv. Det är fortfarand­e under snittet för 2000-talet, säger TRR:S vd Lennart Hedström.

Den sammantagn­a kvartalsst­atistiken från TSL och TRR kommer om några veckor.

När SCB kom med sin arbetslösh­etsstatist­ik häromdagen, larmade många bedömare om att arbetsmark­naden verkar ha försämrats snabbare än väntat. Regeringen­s egen prognos är redan överspelad.

Å andra sidan är det fortsatt hyfsat lätt att hitta nytt jobb, runt 60 procent av de uppsagda brukar ha fått nytt jobb inom tre månader, enligt TSL. Från TRR:S sida är det till och med fler som får nytt jobb nu än för ett år sedan.

– Det är en väl fungerande arbetsmark­nad för tjänstemän fortfarand­e, säger Lennart Hedström.

De regionala skillnader­na är för närvarande ganska stora. I industritu­nga Västra Götaland och Mellansver­ige ser det sämre ut medan Norrland har en rätt god arbetsmark­nad fortfarand­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden