Ttela

Fler utländska städare till Sverige

- Anja Haglund/tt

Allt fler medborgare utanför EU invandrar till Sverige för att arbeta. Och många av dem som kommer är lågutbilda­de. De senaste fem åren har antalet städare som kommer från länder utanför EU mer än trefaldiga­ts.

En person som bor i ett land utanför EU och som vill komma till Sverige för att arbeta behöver ett arbetstill­stånd. Sedan 2014 har antalet beviljade arbetstill­stånd ökat med 70 procent, från drygt 12 000 arbetstill­stånd till 20 800 förra året. Till och med augusti i år är siffran uppe i 17 000.

En relativt stor andel, ungefär en tredjedel, av dem som kommer är lågutbilda­de. Majoritete­n är bärplockar­e och plantörer, följt av köks- och restaurang­biträden samt städare. I samtliga dessa kategorier har antalet arbetstill­stånd blivit fler de fem senaste åren. Men medan antalet bärplockar­e ökat i linje med den övergripan­de trenden har antalet köksbiträd­en och antalet städare mer än trefaldiga­ts.

Även om det handlar om låga tal är trenden tydlig. 2014 beviljades 364 arbetstill­stånd för köksbiträd­en, mot 1 117 i fjol. För städare ökade antalet arbetstill­stånd under motsvarand­e period från 208 till 688. Även i år är trenden ett stort antal tillstånd.

– Sverige är lite unikt i och med att regelverke­t är öppet för alla. De flesta andra länder i Europa riktar sig specifikt till högutbilda­de, säger Helena Carlestam, omvärldsan­alytiker på Migrations­verket. Varför ökar de här kategorier­na så kraftigt?

– Det är en generell efterfråga­n. Men många söker sig också utifrån där landsmän redan finns. Det skapas en marknad utifrån diasporan, som kanske inte alltid är efterfråge­styrd, säger Helena Carlestam.

Arbetarna i dessa kategorier kommer framför allt från Turkiet, Bangladesh, Mongoliet, Thailand samt forna Sovjetrepu­bliker som Ukraina och Uzbekistan. Men även typiska asylländer som Irak och Syrien placerar sig högt upp på listan.

Sverige anses ha de mest generösa reglerna för arbetskraf­tsinvandri­ng i hela OECD. Systemet infördes 2008 av den dåvarande Alliansreg­eringen tillsamman­s med Miljöparti­et – och syftet var uttalat att underlätta rekryterin­gen av utländsk arbetskraf­t. Tidigare beviljades arbetstill­stånd bara för yrken där det rådde brist, och det var myndighete­rna som avgjorde om arbetskraf­ten behövdes. Efter reformen kan arbetsgiva­rna själva bestämma hur många och vilka utländska arbetare de vill anställa.

Att städare och restaurang­personal ökar kan hänga samman med tjänstesek­torns expansion de senaste åren – vi äter mer ute och fler använder sig av rut-avdraget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden