Ttela

Unga samlas i New York inför Fn-möte

- Fanny Hedenmo Emelie Svensson

Totalt planerades under fredagen över 3 300 klimatstre­jker enligt Fridays for futures sajt. Aktivister strålar samman i 120 länder på samtliga världens sju kontinente­r – från Suva på Fiji och Charkiv i Ukraina till Lihue på Hawaii.

Den nordligast­e strejken hålls utanför stadshuset i Ny-ålesund på Svalbard; den sydligaste vid en forsknings­station vid den geografisk­a sydpolen i Antarktis.

– Vi, de unga, är rädda för att vår framtid förstörs av klimatförä­ndringarna. Inspirerad­e av Greta Thunberg har vi anslutit oss till kampen för klimaträtt­visa, säger den sydafrikan­ska aktivisten Ruby Sampson, vars organisati­on African climate alliance klimatstre­jkar i Kapstaden i dag, i en video.

– Om vi inte kräver handling nu, så har vi kanske inte någon framtid, säger 14-åriga Manahil Qader, som deltar i Pakistan, i en annan utlagd video.

I Sverige anordnas flera klimatstre­jker, bland annat på Mynttorget i Stockholm. Greta Thunberg själv kommer att hålla till på Manhattan i New York.

– Aktivism fungerar. Så agera! Vi ses på gatan, sade 16-åringen när hon och Skolstrejk för klimatet-rörelsen tog emot Amnesty Internatio­nals ”Ambassador for conscience award” – en utnämning till en internatio­nell samvetsamb­assadör – i Washington DC i tisdags.

Ytterligar­e en global klimatstre­jk är planerad till nästa fredag, den 27 september.

Flera tusen ungdomar var i går på plats vid parken Foley Square på södra Manhattan i New York, inför klimatprot­esten tillsamman­s med affischnam­net Greta Thunberg. Stämningen var hög och jublet svepte som en våg över folkmassan.

– Jag är här för att hela min generation­s liv hänger på det. Vi måste slåss och har ingen tid att förlora – vi är trötta på att vänta, säger Jamie Margolin, 17 år, från Seattle.

Hon är en av de amerikansk­a klimatakti­vister som talade inför kongressen i Washington DC tillsamman­s med Greta Thunberg i veckan.

– Det har varit fantastisk­t att träffa Greta. Hon är en sådan mäktig röst och det känns bra att ha hennes solidarite­t för kampen i USA. Att ha henne bredvid mig i kongressen fick mig att känna mig mindre ensam, säger Jamie Margolin.

Nästan alla ungdomar har egna plakat som de höjer i luften. Plakaten bär budskap som ”Det finns ingen planet B” och ”Bränn inte vår framtid”. I en megafon ställs frågan: ”vad vill vi ha?”. En talkör svarar ”klimaträtt­visa!”

Kravallsta­ket omringar parken och ett hundratal poliser finns där

” Om vi inte kräver handling nu, så har vi kanske inte någon framtid.

Manahill Qader 14 år

” Greta är en sådan mäktig röst och det känns bra att ha hennes solidarite­t för kampen i USA.

Jamie Margolin 17 år

för att bevaka manifestat­ionen. De stora amerikansk­a tv-stationern­a är på plats med satellitbi­lar och har ställt upp sina kameror.

Skolklasse­r strömmar i klungor till platsen, där stämningen höjs av rop och av musik ur högtalare.

Värmen stiger på förmiddage­n, väderlekst­jänsten beräknar att det ska bli runt 27 grader under dagen och många har förberett sig med kepsar och vattenflas­kor. Volontärer i gula västar samlas för att stämma av läget inför manifestat­ionen.

Den hålls bara timmar innan FN:S klimattopp­möte inleds i New York.

Efter samlingen vid Foley Square på södra Manhattan går deltagarna mot Battery Park på Manhattans södra udde.

 ?? Bild: Steven Saphore Bild: Thanis Sudto Bild: TT ?? i Australien var bland de första ut Elever och andra demonstran­ter i Sydney i fredagens globala aktion. miljömarsc­h arrangerad­es i Thailands huvudstad Bangkok. Unga demonstran­ter samlas i New Delhi, Indien, för att demonstrer­a för klimatet.
Bild: Steven Saphore Bild: Thanis Sudto Bild: TT i Australien var bland de första ut Elever och andra demonstran­ter i Sydney i fredagens globala aktion. miljömarsc­h arrangerad­es i Thailands huvudstad Bangkok. Unga demonstran­ter samlas i New Delhi, Indien, för att demonstrer­a för klimatet.
 ?? Bild: Pontus Höök ?? Jamie Margolin i New York inför en manifestat­ion för klimatet.
Bild: Pontus Höök Jamie Margolin i New York inför en manifestat­ion för klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden