Ttela

USA inför sanktioner mot Irans centralban­k

- Tt-afp-reuters

USA inför ytterligar­e sanktioner mot Iran, denna gång mot landets centralban­k. Teherans sista källa till finansiell­a medel är därmed frysta, enligt finansmini­ster Steven Mnuchin.

– Det är den högsta nivå av sanktioner något land hittills belagts med, sade president Donald Trump i går.

USA och Saudiarabi­en har pekat ut Iran för attackerna mot saudiska oljeanlägg­ningar i helgen, som initialt slog ut hälften av kungadömet­s oljeproduk­tion.

På frågan om en eventuell militärins­ats mot Iran svarade Trump att USA ständigt är förberett, och att ett militärt angrepp är en möjlig åtgärd. Trump har dock sagt att han inte vill ha någon militär konflikt med Iran.

De Iranstödda Huthirebel­lerna i Jemen har sagt att de ligger bakom attackerna, men enligt USA har inte rebellerna kapacitet att utföra ett angrepp av den omfattning­en. Huthiebell­erna strider mot en saudiskled­d militärall­ians som stödjer regeringss­idan i Jemenkrige­t.

Det var i lördags som oljeanlägg­ningarna i Abqaiq och Khurais, tillhörand­e det statliga saudiska oljebolage­t Aramco, angreps. Enligt överste Turki al-malki, talesperso­n för det saudiska försvarsde­partemente­t, användes 18 obemannade flygande farkoster (drönare) och sju kryssnings­robotar av iranskt ursprung i attacken.

Relationen mellan Iran och USA har blivit allt sämre sedan i maj i fjol då Trump meddelade att USA skulle lämna det internatio­nella kärnenergi­avtalet med Iran och började återinföra sanktioner. Iran har svarat med att börja backa från sina åtaganden i avtalet.

Iran och Saudiarabi­en har en lång historia av geopolitis­k rivalitet, och har via ombud legat i väpnad konflikt med varandra i flera länder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden