Ttela

Hortensian ändrar färg med vattnets ph-värde

- Susanne Engdahl-jensen susanne.engdahl-jensen@ttela.se 0520-42 26 38

Hortensian blommar som mest på sensommare­n och på höstkanten. Den kan bli uppåt fyra meter hög och finns i flera färger. Den ändrar färg efter vattnets ph-värde. Blomman har sitt ursprung från Korea, Japan.

Hortensian kom till Europa på 1700-talet, från japanska ön Honshu. Ett bra tips är att plantera hortensian där man har haft fin vårblomnin­g i trädgården men saknar något som blommar lite längre fram på säsongen. Det kan gärna vara lugnt och grönt runtomkrin­g eftersom hortensian­s blomning är ganska dominant.

Hortensian blommar länge! Efter blomningen, som sker någon gång i juli till september, får bladverket dessutom vacker höstfärg.

Hortensior trivs både i rabatten och i korgar och krukor på uteplatsen eller vid entrén. Har du dem i kruka är det viktigt att inte glömma att vattna. Lägg lecakulor i botten och välj en ganska stor kruka. Låt inte hortensian stå kvar i den lilla plastkruka­n som du köper den i, då torkar plantan lätt ut. Nej, ta ur den och fyll på med rhododendr­onjord. Jorden ska sedan hållas fuktig men inte blöt.

Hortensia gillar när det är ett lite lägre ph-värde i jorden så välj okalkad torv. Ibland är blommorna nästan för tunga för sina grenar och kan behöva stöttning. Hortensian­s blomställn­ingar är mycket vackra även när de har vissnat.

Prova att torka dem och ha som prydnad. Knipsa av den innan den tappar sin färg och ställ mörkt i en vas med en liten skvätt vatten. När den druckit upp det brukar den oftast behålla både färg och form.

Färgerna då? Varför blir en blå plötsligt rosa? Det handlar om jordens ph-värde!

Alla trädgårdsh­ortensior ska ha en jord med ganska lågt ph-värde, men för att de blå ska bevara sin blå färg vill den ha sur, kalkfattig jord. Ju lägre värde, desto surare jord. Du höjer ph-värdet genom att tillföra kalk och sänker det med svaga doser aluminiums­ulfat. Normalt har en hortensia i neutral till svagt sur jord vita, rosa eller cerise blommor. I kalkfattig­are jord blir blomman blå. Vill du kolla din jord så köp lackmuspap­per eller stickor på apotek. PH 7 är neutralt.

För att bevara den blå färgen ska du undvika gödsel med kalcium. Fackhandel­n har specialgöd­ning och det finns även medel att tillföra för att bevara färgen. Det sägs att även rostiga spik, eller en bit rostigt armeringsj­ärn, i jorden ska ha samma verkan. Eller en blandning av kaffesump och citrusskal som myllras ner i jorden intill växten ett par gånger om året.

Vill du ha rosa blommor ska du i stället höja ph-värdet genom att tillföra kalk genom viss gödning – eller krossade äggskal! Har man lyckan att ha en stor och bred rabatt kan man få ett fantastisk hortensiah­av med olika arter där man också kan varva jordens surhetsgra­d för olika färgskiftn­ingar.

 ?? Bilder: Susanne Engdahl-jensen ?? Den blå hortensian har fått en ny nyans under hösten.
Bilder: Susanne Engdahl-jensen Den blå hortensian har fått en ny nyans under hösten.
 ??  ?? Vill du ha rosa blommor ska du i stället höja ph-värdet genom att tillföra kalk genom viss gödning – eller krossade äggskal!
Vill du ha rosa blommor ska du i stället höja ph-värdet genom att tillföra kalk genom viss gödning – eller krossade äggskal!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden