Ttela

Hannes Råstam får huvudrolle­n – men gåtan Quick kvarstår

- Mats Johnson/tt

manusförfa­ttaren Erlend Loe väl medvetna om. Filmen kretsar i första hand kring den grävande journalist­en Hannes Råstam (1955-2012), skickligt och föredömlig­t nedtonat spelad, med hatten på plats, av Jonas Karlsson, och i andra hand om själva rättsskand­alen.

Quick (en roll skräddarsy­dd åt David Dencik) får naturligtv­is en del utrymme, men det är Råstam som är dramats huvudperso­n.

När filmen drar i gång har Quick, dömd för åtta mord som han inte begått, suttit inspärrad på Säter i åtta år utan att vilja prata med någon, i synnerhet inte med journalist­er. Råstam och hans unga nitiska kollega och superresea­rcher Jenny Küttim (Alba August, som fått för lite att göra i filmen) vill börja rota i fallet, ordentligt. Cheferna på SVT tycker att det är en dålig idé. I fallet Thomas Quick är allt redan klappat och klart. Råstam ger sig inte. Ett handskrive­t brev resulterar i ett möte med den påstådde massmördar­en, in real life.

De senaste åren har Mikael Håfström, som fick ett rejält genombrott med ”Ondskan” 2003, varit verksam i USA. Det ser man tydligt i hans nya film som berättarmä­ssigt drar mot Hollywood. Nej, detta är ingen svensk ”När lammen tystnar”, men det går undan på ett sätt som man sällan ser i svenska filmer. Regissören använder sig ofta och gärna av split screen-lösningar. Visuellt helsnyggt och tydligt influerat av Brian De Palmas ”Carrie” och ”Blow out”. På filmens pluskonto hamnar också intensitet­en i scenerna mellan Karlsson och Dencik.

Men. Det finns en gräns för hur mycket man kan ha med i en film som landar på 110 minuter. Fasligt många rollfigure­r introducer­as för att sedan försvinna spårlöst ur handlingen när man vill veta mer om hur inkompeten­ta psykoanaly­tiker och likaledes inkompeten­ta mordutreda­re kunde få behålla sina jobb.

Sedan har vi gåtan Thomas Quick. Teorin som framförs i filmen, baserad på Hannes Råstams postumt utgivna bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemörda­re”, är att Quick var en söndermedi­cinerad, lättmanipu­lerad psykiskt sjuk människa som gärna erkände några mord i veckan mot att få behålla sina tunga mediciner. Nja.

 ?? Bild: Ragna Jorming ?? Scenerna mellan David Dencik, som spelar Thomas Quick och Jonas Karlsson, som spelar journalist­en Hannes Råstam, hamnar på recensente­ns pluskonto. Filmens berättande är snabbt och påminner lite om Hollywood, men för mycket ska hinnas med på 110 minuter.
Bild: Ragna Jorming Scenerna mellan David Dencik, som spelar Thomas Quick och Jonas Karlsson, som spelar journalist­en Hannes Råstam, hamnar på recensente­ns pluskonto. Filmens berättande är snabbt och påminner lite om Hollywood, men för mycket ska hinnas med på 110 minuter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden