Ttela

Kindberg vill inte kännas vid bluffupplä­gg i skandalklu­bb

- Beatrice Nordensson

Värre än kidnappnin­g och hot. Daniel Kindberg höll inte igen när han berättade för rätten hur det var att bli anhållen och förhörd misstänkt för ekonomisk brottsligh­et. – Jag är ingen normalt sett känslig person, sade Kindberg.

Daniel Kindberg och två andra män står åtalade för grov ekonomisk brottsligh­et vars yttersta syfte, enligt åklagaren, varit att tillföra pengar till Östersunds FK där Kindberg tidigare var ordförande.

Det två medåtalade männen har hörts tidigare i veckan och i dag var det dags för Daniel Kindberg att få säga sitt i Ångermanla­nds tingsrätt. Han inledde förhandlin­gsdagen med ett nedskrivet, 45 minuter långt anförande, där han förutom att förneka brott också redogjorde detaljerat för den chockartad­e upplevelse­n det var att bli gripen och förhörd.

– Jag är ingen normalt sett känslig person. Jag har umgåtts med de värsta människorn­a på jordklotet. Från krigsförbr­ytare till nedknarkad­e barnsoldat­er. Jag har blivit kidnappad. Jag har varit utsatt för mordförsök. Jag har lärt mig lukta mig till riktig rädsla, sade Kindberg, som har en bakgrund som yrkesmilit­är, och fortsatte:

– Men ingenting kan jämföras med det magsuget och slaget som jag fick när polismanne­n säger att de varit och väckt mina barn och jag inte var där, sade Kindberg när han beskrev hur uppskakand­e det var för honom när polisen sökte honom i hemmet och han senare greps.

Efter den dramatiska inledninge­n, där Kindberg klädd i grå kostym och rosalila skjorta, fick ge sin syn på de brott han anklagas för tog åklagare Niklas Jeppsson till orda. Han ställde frågor till den tidigare Öfk-ordförande­n om den fakturerin­g som även under tidigare rättegångs­dagar nagelfarit­s och som är själva kärnan i den misstänkta ekonomiska brottsligh­eten.

Åklagaren har tidigare lagt fram sin tes som är att Daniel Kindberg planerat och genomfört ett invecklat upplägg med falska fakturor för att på ett brottsligt sätt hjälpa den allsvenska fotbollskl­ubben. Men under förhören förnekade och bestred Kindberg åklagarens påståenden. Åklagaren har visat ett antal mejl som Kindberg skickat till den medåtalade transportf­öretagaren.

– Är det inte brottsplan­en som kommer till uttryck här? frågade Jeppsson om ett specifikt mejl.

– Jag ser inte det här mejlet som en brottsplan. Jag förstår inte din spekulatio­n. Det finns ingen brottsplan, sade Kindberg under förhöret.

Det som åklagaren uppfattat som märkligt och brottsligt gällande fakturerin­gen mellan transportf­öretaget, Peab, Fältjägare­n, Östersunds­hem, ÖFK och Öfk-bolaget Driftaren är enligt Kindberg ett helt normalt arbetssätt inom byggbransc­hen ”över hela världen”.

Från åklagarsid­an är den springande punkten att lyckas bevisa att de skickade fakturorna inte motsvarat utförda arbeten utan enbart varit ”luftfaktur­or” som skrivits för att skaffa fram pengar till ÖFK.

Åklagaren pressade Kindberg om huruvida jobben verkligen utförts.

Är de här jobben (som fakturerat­s) utförda?

– Alla jobb som jag har givit förutsätte­r jag är utförda.

Vet du vem som utfört det här arbetet, mer specifikt?

– Det känns som en övermäktig uppgift för mig att ens spekulera i det, svarar Kindberg och menar att det är omöjligt att veta precis vem som jobbat för alla de entreprenö­rer som han haft att göra med genom åren.

 ?? Bild: Mats Andersson ?? Östersunds FK:S tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottsligh­et, förhörs i dag i Ångermanla­nds tingsrätt i Härnösand. Bild från tidigare i september.
Bild: Mats Andersson Östersunds FK:S tidigare ordförande Daniel Kindberg, misstänkt för grov ekonomisk brottsligh­et, förhörs i dag i Ångermanla­nds tingsrätt i Härnösand. Bild från tidigare i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden