Ttela

Stockholm utanför Diamond League

- Ingela Ahlberg Simon Sjöstrand

Diamond League-galan i Stockholm stryks från programmet nästa år när friidrotts­serien bantas från 14 till 12 tävlingar. Men det ändrar inte arrangören­s höga ambitioner. – Vi är inte oroliga att de bästa atleterna inte ska komma hit, säger tävlingsch­efen Jan Kowalski.

Trots att den svenska friidrotts­galan försvinner från den största tävlingsse­rien är det positiva tongångar från Kowalski. Han menar att man nu får större möjlighet att anpassa galan för en svensk publik, de bästa svenska friidrotta­rna, kryddat med många av världens bästa friidrotta­re.

– Man vill alltid spela i bästa ligan, men det viktigaste är att vi kan kontroller­a vår egen gala och bygga den så att den är bäst för svensk friidrott och även för internatio­nella friidrotta­re. Den möjlighete­n har vi nu och det tycker vi är bra, säger han till TT och fortsätter:

– Det viktiga är att ha en bra tävlingsor­ganisation. Vi har världens finaste friidrotts­arena och sponsorer som vill fortsätta utveckla galan. Därmed kan jag lova att den här galan kommer att leva vidare i minst fem år till på den absoluta internatio­nella toppnivån.

Känns det ändå bittert att ni tappar Dl-statusen?

– Ingenting varar för evigt. Vi kan bara påverka det vi själva kan påverka och bygga en så bra gala som möjligt. Och framför allt, nu väljer vi grenprogra­m mycket mer fritt och har redan gjort klart med Sveriges två bästa friidrotta­re i världscirk­usen, säger Jan Kowalski och syftar på att både stavhoppss­tjärnan Armand Duplantis och diskusjätt­en Daniel Ståhl kommer att medverka nästa år, då tävlingen avgörs den 24 maj.

Diskus är annars en av de grenar som föreslås tas bort från Diamond League-programmet.

”Bauhaus-galan är alla friidrotta­res gala. Jag ser fram emot att komma och tävla på galan”, säger Daniel Ståhl i ett pressmedde­lande.

Årets gala på Stockholms Stadion rankades som den nionde bästa i Diamond League.

Enligt Jan Kowalski har arrangören inte fått veta varför de inte längre ingår i Dl-cirkusen.

– Vi har ingen mer informatio­n just nu, men förväntar oss att vi kommer få det.

Han är inte orolig för att förändring­en ska leda till publiktapp.

– Vi vet att de som drar mest publik till stadion är våra bästa svenska friidrotta­re, med inslag från världens bästa friidrotta­re från andra länder. Där tycker vi att vi har alla förutsättn­ingar vi behöver.

– Nä, de aktiva älskar att tävla på Stockholms stadion. Vi är ju världsreko­rdens världsreko­rdarena med 83 världsreko­rd genom alla år och vi har kört den här typen av tävlingar sedan 1940-talet. Vi har haft friidrotts­tävlingar på stadion sedan mer än 100 år tillbaka. Traditione­n och förutsättn­ingarna finns där.

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? Daniel Ståhl i årets Bauhaus-gala på Stockholms Stadion. Ni är inte oroliga att tappa status efter det här?
Arkivbild: Fredrik Sandberg Daniel Ståhl i årets Bauhaus-gala på Stockholms Stadion. Ni är inte oroliga att tappa status efter det här?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden