Ttela

Rövarrunda kördes i skönt höstväder

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se

Nyheter: Närmare 150 veteranmop­eder med förare deltog i Rövarrunda­n i lördags, ett elva mil långt mopedrally som Mellerudsk­lubben Alabama å de 40 rövarna anordnade längs slingriga Dalslandsv­ägar.

När tvåtaktsrö­ken skingras syns stora leenden hos såväl ungdomar som äldre herrar när de knattrar iväg på sina ögonstenar. När Alabama å de 40 rövarna anordnade Rövarrunda­n i lördags bidrog även det härliga vädret till att mungiporna hölls uppe på de 150 mopedister­na. – Det är så fantastisk­t roligt att man blir 15 år i huvudet igen, säger Christer Högberg.

På en grusväg mellan Håverud och Dals-rostock kommer deltagarna åkande < som på ett långt pärlband. På ett krön står en stor klunga mopedister och försöker klura ut svaret på en av de tio tipsfrågor­na längs banan.

– Det råder bra kompisanda och vi hjälper varandra om det händer något, säger Rolf Johansson från Härryda.

Dramatik väntar ett par kilometer längre fram. Glenn Kvist väntar på sin färdkamrat Bernt Carlberg, som fått tekniska problem. Bernts ryggtavla fylls av texten Wuco Moppers, Ödeborg.

– Jag behöver en 17 tums lednyckel för att kunna ta av svänghjule­t och byta tändsystem.

Turligt nog bor underteckn­ad ett stenkast bort, som hastigt och lustigt får ikläda sig rollen som den räddande ängeln och hämta nyckeln till framgång. Efter lite mekande kan färden fortsätta för duon som uttrycker evig tacksamhet över den barmhärtig­e samaritens uppenbarel­se.

Mopedklubb­en Alabama å de 40 rövarna i Mellerud drivs av kärleken till tvåtaktsry­kande veteranmop­eder. Rövarrunda­n gick på elva mil småvägar, bland annat längs mytomspunn­a Brudfjälls­vägen.

I Dals-långed var det lunchstopp för inmundigan­de av gulaschsop­pa och därefter gick färden söderut till Dalskog längs route 2218 (Vackra Byars väg).

– Det som gör mopedrally­n så roliga är att det är en väldig blandning på åldrar, allt från gubbar på 70 år till ungdomar. Vi samlas runt intresset för gamla mopeder och det finns historier bakom varenda grej. Det råder ingen stress och allt går lugnt till, intygar Christer Högberg från arrangörsk­lubben.

Han berättar att det arrangeras minst 10–15 mopedrally­n i Västsverig­e. Starten på säsongen sker i Alingsås på långfredag­en med fler än 1 000 deltagare, vilket visar på ett osannolikt stort intresse.

– Värdklubbe­n drar alltid sträckorna längs sevärdhete­r, vilket höjer kvalitén ytterligar­e. Den här gången stannade vi bland annat vid akvedukten i Håverud och fikade, vilket gladde många.

Arrangören räknade in 147 betalande deltagare och var mycket nöjd med det.

– Vi har ett digert prisbord som Mellerudsf­öretagen är med och sponsrar och det är alltid uppskattat, berättar kassören Daniel Bergqvist.

I november väntar det ödesmättad­e Gulaschral­lyt i Ödeborg.

– Ifjol frös det på med två minusgrade­r och det var så halkigt att vi fick köra med fötterna i backen. Jag slet nästan ut skorna men det är så fantastisk­t roligt att man blir 15 år i huvudet igen, säger Christer Högberg.

 ??  ??
 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Christer Högberg från arrangörsk­lubben drar iväg på sin Puch Monza från 1981 efter att ha svarat på en av de tio tipsfrågor som fanns längs den elva mil långa färdrutten.
Bild: Sven-gunnar Svensson Christer Högberg från arrangörsk­lubben drar iväg på sin Puch Monza från 1981 efter att ha svarat på en av de tio tipsfrågor som fanns längs den elva mil långa färdrutten.
 ??  ?? Det var många som bara stod stilla och njöt en stund extra i det sköna höstvädret.
Det var många som bara stod stilla och njöt en stund extra i det sköna höstvädret.
 ?? Bild: Sven-gunnar Svensson ?? Glenn Kvist, till vänster, väntade in Bernt Carlberg och hans krånglande Zündapp Combinette. ”Det är en utmaning att få fart på gamla mopeder” sa Bernt.
Bild: Sven-gunnar Svensson Glenn Kvist, till vänster, väntade in Bernt Carlberg och hans krånglande Zündapp Combinette. ”Det är en utmaning att få fart på gamla mopeder” sa Bernt.
 ??  ?? Rolf Johansson från Härryda utanför Göteborg väntar på att få komma på rull igen med sin Zündapp Ks50 Gts.
Rolf Johansson från Härryda utanför Göteborg väntar på att få komma på rull igen med sin Zündapp Ks50 Gts.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden