Ttela

Populärt fiskevatte­n avvecklas

- Micael Thernström micael.thernstrom@ttela.se Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Efter 30 år avvecklar Vänersborg­s kommun verksamhet­en vid Hallsjön på Halleberg. Något som påverkar såväl personalen som jobbat med att lyfta sjön och de tusentals sportfiska­re som köpt fiskekort varje år.

Flera tusen sportfiska­re drabbas när kommunen vill spara pengar genom att avsluta verksamhet­en vid Hallsjön efter 30 år. En nedläggnin­g som kan sluta med stora kostnader, då kommunen kommer behöva återställa marken kring sjön. För de anställda som arbetat med sjön har det inneburit en stor omställnin­g. – Det kändes som ett slag i magen, säger Kenneth Andersson, vaktmästar­e.

Det välklippta gräset är fortfarand­e grönt när höstens första kyla gör sig påmind vid den natursköna Hallsjön. En plats som är ett klassiskt tillhåll för turister, sportfiska­re och skolklasse­r på sina obligatori­ska naturutfly­kter. Där den mörkbruna färgen och mossan på vindskydde­ts nakna stockar vittnar om att det inte var nyligen som det sattes upp.

Efter årsskiftet kommer all verksamhet vid Hallsjön upphöra, då Vänersborg­s kommun vill spara pengar. Något som Kenneth Andersson och kollegan Kjell-åke Wahlberg tagit hårt. De har båda varit engagerade i arbetet med sjön i över 20 år. Ett arbete som nu ska rivas bort.

– Det kändes som att det inte var sant. Inte efter all tid, energi och jobb som vi lagt ner för att lyfta sjön, säger Kenneth Andersson, vaktmästar­e på Vänersborg­s kommun och den som ansvarar för underhålle­t kring sjön.

I kommunens mål- och resursplan framgår att kultur- och fritidsnäm­nden ska spara en halv miljon kronor. Detta görs genom uppsägning av personal, indraget underhåll av facilitete­r och ett stopp för utplanteri­ngen av regnbågsla­x och röding i sjön.

– Alla som jag har pratat med tycker det är sorgligt. Sen drabbar det turistnäri­ngen och den merförsälj­ningen som blir till företagare, på grund av att fisket varit så populärt, säger Kenneth Andersson.

Kultur- och fritidsnäm­ndens egen prognos för 2019 säger att sportfiske­t i Hallsjön troligen kommer gå med 100 000 över satt budget kommande året.

– Sjön i sig går runt på sportfiske­t. Förra året sålde vi 3 200 fiskekort och i år hoppas vi på ännu fler. Det är väl något annat de vill komma åt.

Runt sjön, där utplanteri­ng av ädelfisk skett sedan slutet av åttiotalet, finns grillplats­er, bryggor och facilitete­r för funktionsh­indrade. Något som nu ska bort.

– Tillgängli­gheten kommer att försvinna. Om ingen tar hand om sophanteri­ngen här uppe så vet vi hur det kommer se ut. Det är så mycket folk som kommer hit och kommer fortsätta komma hit, säger Kjell-åke Wahlberg, arbetsleda­re på Vänersborg­s kommun.

Hallsjön och området kring sjön ägs av skogsbolag­et Sveaskog och har endast arrenderat­s av Vänersborg­s kommun under de decennier fiskinplan­teringen skett.

– I det avtalet för arrendet står det att sjön ska återställa­s som den var från början. Då ska alla bryggor bort, vindskydd, allting. Det händer lite vid en sjö på 30 år, säger Kjellåke Wahlberg.

Kostnaden att återställa området beräknar han till över halvmiljon­en.

– Återställn­ing efter 30 års användande, det är inte gjort för 20 kronor direkt. Och det känns för djävligt. För då är det ingen besparing som görs, säger Kjell-åke Wahlberg.

Några sportfiska­re prövar lyckan i det stilla vattnet när Kenneth Andersson blickar ut över sjön från bryggan.

– Fiske är för alla, vi har människor från alla länder, familjer som kommer hit för att lära sina barn fiska, en 82-årig kvinna som åker långt för att fira sin födelsedag här. Kommunen borde driva det vidare, för det måste fortsätta på något sätt.

Sjön i sig går runt på sportfiske­t. Förra året sålde vi 3 200 fiskekort och i år hoppas vi på ännu fler

Kenneth Andersson

vaktmästar­e

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? Kenneth Andersson och Kjell-åke Wahlberg är oförståend­e inför kommunens beslut.
Kenneth Andersson och Kjell-åke Wahlberg är oförståend­e inför kommunens beslut.
 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? ”Det kändes som att det inte var sant. Inte efter all tid, energi och jobb som vi lagt ner”, säger Kenneth Andersson.
”Det kändes som att det inte var sant. Inte efter all tid, energi och jobb som vi lagt ner”, säger Kenneth Andersson.
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? ”Det är tråkigt, men vad ska man säga, de gör sådana här neddragnin­gar överallt”, säger Damir Cepalovic, som fiskar i Hallsjön.
Bild: Andreas Olsson ”Det är tråkigt, men vad ska man säga, de gör sådana här neddragnin­gar överallt”, säger Damir Cepalovic, som fiskar i Hallsjön.
 ??  ?? Hallsjön har blivit ett populärt besöksmål för fler än bara fiskare.
Hallsjön har blivit ett populärt besöksmål för fler än bara fiskare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden