Ttela

Charterjät­tens konkurs – ”Barnen är jätteledsn­a”

Vinggruppe­ns konkurs har drabbat tusentals svenskar. Petra Petersson och hennes familj fick mardrömsbe­skedet morgonen de skulle åka – de var tvungna att ställa in semestern till Turkiet.

- Oscar Barragan

Den brittiska resejätten Thomas Cook, som bland annat äger Ving, meddelade under natten till måndagen att de försatts i konkurs. Alla Vinggruppe­ns flyg ställdes in under måndagen – vilket drabbade tusentals resenärer. Petra Petersson och hennes familj i Vargön vaknade till ett sms som sa att det inte blir någon semester.

Petra Petersson och hennes familj bor i Vargön och skulle åkt till Side i södra Turkiet på måndagskvä­llen för en veckas semester. Redan på söndagen läste hon att Ving hade problem, men hon hade ingen aning om att resan skulle bli inställd.

– Jag såg på Vings sociala medier att företaget hade problem, men där stod det att det inte skulle ställa till med några problem för resenärern­a. Imorse fick jag dock ett sms vid klockan sju som sa att moderbolag­et gått i konkurs och att vår resa blivit inställd.

Under måndagen var Petra Petersson tvungen att ringa otaliga samtal till skolor och jobb för att förklara situatione­n. Familjen skulle åkt tillsamman­s med Petra Peterssons syster och hennes familj, och barnen såg väldigt mycket fram emot att resa med sina kusiner.

– Det känns väldigt tråkig och vi är väldigt besvikna. Framförall­t barnen är ledsna eftersom det var första gången de skulle få åka någonstans tillsamman­s med sina kusiner, säger Petra Petersson.

På grund av att deras son har väldigt kraftiga allergier är det inget annat flygbolag som fungerar för familjen än just Ving.

– De har speciella matambassa­dörer som fungerar väldigt bra för vår sons allergier, så vi kan inte åka med något annat flygbolag, säger hon.

Hur det blir med återbetaln­ingen av resan är ännu oklart. Petra Petersson tror att de kommer få tillbaka pengar på resegarant­in, men hur det blir med andra utgifter som långtidspa­rkering och taxfree vet hon inte.

– Det är inte bara resan, utan det är så mycket saker runt omkring som är osäkert.

Petra Petersson och hennes familj från Vargön är inte ensamma om att få ställa in semestern med otroligt kort varsel. 1 706 resenärer skulle ha flugit ut från Sverige under måndagen, och 1 554 skulle ha åkt hem från olika orter.

– Det är måndagen just nu där vi har behövt ställa in. De som reser hem med andra flygbolag än med Thomas Cook kommer hem i dag, men alla andra flighter är berörda, säger Fredrik Henriksson, kommunikat­ionschef vid Vinggruppe­n Norden, till TT.

Ungefär samma antal svenska resenärer ska åka med det berörda bolaget i dag tisdag, men där kunde Ving under måndagen inte ge några besked.

 ?? Bild: Privat ?? Petra och Patrik Petersson tillsamman­s med sönerna Noah och Oliver. Familjen har fått ställa in sin semester till Turkiet efter att ägarna till charterbol­aget Ving försatts i konkurs.
Bild: Privat Petra och Patrik Petersson tillsamman­s med sönerna Noah och Oliver. Familjen har fått ställa in sin semester till Turkiet efter att ägarna till charterbol­aget Ving försatts i konkurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden