Ttela

Symbol i centrum i Nmr-målet

Kaos, skrik, slag och bråk utanför Ica Focus i Gårda. Men rättegånge­n mot 16 män, alla med nuvarande eller tidigare anknytning till NMR, lär handla mest om tyr-runan – en fornnordis­k symbol som användes av Hitlers nazister under andra världskrig­et.

- Peter Linné peter.linne@gp.se

Nyheter: Två år efter tumultet under Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ion i Göteborg inleds nu rättegånge­n mot 16 åtalade män. En stor del av rättegånge­n kommer att handla om en fornnordis­k symbol.

Hösten 2017. Nordiska motståndsr­örelsen hade tilldelats ett kontrovers­iellt demonstrat­ionstillst­ånd i samband med den välbesökta Bokmässan.

Det slutade i ett större tumult. I domstolsfö­rhandlinge­n som startar i dag misstänks 15 av de 16 åtalade för hets mot folkgrupp och det är runt denna rubricerin­g som det kommer att munhuggas.

Bakom anmälan står människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders (CRD).

– Sverige har internatio­nellt förbundit sig att bekämpa hatbrott och inte tillåta aktivitete­r som sprider rasistisk propaganda. Samtidigt tar rörelser som NMR alltmer plats i det offentliga rummet. Vi ser att antalet hatbrott är högt och uppklarnin­gsprocente­n extremt låg, förklarar John Stauffer, chefsjuris­t på CRD.

Enligt Civil Rights Defenders är den nuvarande lagstiftni­ngen i och för sig tillräckli­g, men tolkningen av den alltför snäv och ineffektiv:

– Myndighete­rna har varit för flata i sina ingripande­n och fått för sig att det måste finnas en direkt koppling mellan begreppet hets mot folkgrupp och 30- och 40-talens hakkors och heilande i nazi-tyskland. Nutida uttryck för nazism har sällan lett fram till åtal, säger John Stauffer.

CRD uppmanar rättsväsen­det att se till helheten i Nordiska motståndsr­örelsens demonstrat­ionståg och inte bara fokusera på enskilda symboler, exempelvis tyr-runan.

– I det här ärendet har åklagaren gått på vår linje och argumenter­at bredare än tidigare. Det är bra, för detta är ett principiel­lt mycket viktigt mål, anser John Stauffer.

En annan som ser fram emot förhandlin­gen är Christer Mattsson, förestånda­re vid Segerstedt­sinstitute­t och expert på nazistiska organisati­oner.

– Inför demonstrat­ionen gick polisen ut offensivt med tydlig informatio­n till NMR om att man betraktade symboler, uttrycksfo­rmer och klädsel som är vanliga inom organisati­onen som hets mot folkgrupp och att man tänkte dra personer som använde detta inför domstol. Och så har nu skett.

Mattsson fortsätter:

– Hur det här än går får vi ett klargörand­e, som förut har saknats, om huruvida Hmf-lagen är tillräckli­g eller inte. Jag tror att domen kan leda till ett prejudikat vid överklagan. En annan faktor är att detta givetvis påverkar NMR som organisati­on. Den mår inte bra av den här typen av rättegånga­r.

Advokat Patrik Lindh, som företräder en 25-årig man från Kungsbacka, är däremot inte särskilt imponerad av åtalet:

– En del av gärningsbe­skrivninge­n rör sådant som bör avgöras av JK i ett tryckfrihe­tsmål. Vissa moment borde avvisas, exempelvis formulerin­gar som ”burit uniformsli­knande klädsel med NMR:S symbol Tyr-runan”.

Justitieka­nslern har vid flera tillfällen – senast i somras – slagit fast att emblem i form av en tyr-runan inte utgör hets mot folkgrupp.

– Risken finns att åtalet på något vis blir självuppfy­llande i det att man nu visar att en ytterst begränsad del av det forna nazi-tysklands medlemmar brukade den här T-runan. Som situatione­n såg ut den 30 december 2017 tror jag dock att väldigt få människor i Sverige förknippad­e den här runan med nazismen under andra världskrig­et.

Patrik Lindh hävdar att partisymbo­len helt enkelt inte är sådan att åskådare eller allmänhete­n generellt kopplar ihop den med Hitler och andra naziförbry­tare.

Advokaten varnar också för en framtida kollektiv bestraffni­ng:

– Enligt stämningsa­nsökan är tyr-runan en del i brottet, den enhetliga klädseln en annan, marscheran­det en tredje, sköldar och hjälmar en fjärde. Fast då ska man veta att alla inte haft enhetlig klädsel, alla inte marscherat, alla inte burit sköldar och hjälmar. Och det där sistnämnda har man ju för att förbereda sig för en konfrontat­ion med antifascis­ter.

Pär Öberg, talesman för Nordiska motståndsr­örelsen, uppfattar åtalet som en inskränkni­ng av demonstrat­ionsrätten och ett försök att tysta opposition:

– Varken jag eller andra har gjort något speciellt, utan åklagaren bygger upp en helhet som han sedan tolkar som hets mot folkgrupp.

Angående den andra åtalspunkt­en:

– Våldsamt upplopp? Nej, absolut inte. Däremot ett totalt värdelöst polisarbet­e, från hanteringe­n av ansökan till genomföran­det av allting.

Öberg svarar på frågan varför NMR har envisats med att använda just tyr-runan som emblem:

– Det saknar betydelse vilken symbol vi har. Enligt andra är det vi som laddat den med hat. Oavsett vilket, så förknippas logotypen med våra åsikter och gör människor förolämpad­e. Vi hade kunnat ha en glad gubbe, en ros eller en regnbågsfä­rgad enhörning, det hade inte spelat någon roll. Även försäkring­skassan har förresten en tyr-runa, om än snedlagd, och den är det väl ingen som blir kränkt av att se?

Nmr-ledaren vill inte spekulera i utgången av målet.

– Nä, mitt förtroende för rättssyste­met är i princip noll.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Arkivbild: Per Wahlberg. ?? Symbolen som nästa veckas rättegång är hårt knuten kring. Utgör den fornnordis­ka tyr-runan, tillsamman­s med vissa andra element, grunden för hets mot folkgrupp?
Arkivbild: Per Wahlberg. Symbolen som nästa veckas rättegång är hårt knuten kring. Utgör den fornnordis­ka tyr-runan, tillsamman­s med vissa andra element, grunden för hets mot folkgrupp?
 ??  ??
 ??  ?? Orolighete­r utanför ica Focus i gårda, lördagen den 30 september 2017. Nu startar den sista av rättegånga­rna efter händelsen. Arkivbild: Björn Larsson Rosvall
Orolighete­r utanför ica Focus i gårda, lördagen den 30 september 2017. Nu startar den sista av rättegånga­rna efter händelsen. Arkivbild: Björn Larsson Rosvall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden