Ttela

Vi har alla ett ansvar för att bekämpa antisemiti­sm

”I can’t believe I still have to protest this shit.” Så stod det nyligen på ett plakat vid en manifestat­ion mot antisemiti­sm. Ja, det är svårt att begripa att man fortfarand­e måste protestera mot denna skit.

- Sofia Nerbrand Liberala Nyhetsbyrå­n

Judehatet är primitivt och bevisat farligt. Förintelse­n var unik i sin omfattning och ideologisk­a grund. Sex miljoner personer mördades i Europa just därför att de var judar. Det är lika många som i dag bor i Finland.

Det är svårt att ta in storleken på detta brott mot mänsklighe­ten. Fantomsmär­tan när man besöker städer som polska Lodz, ungerska Budapest och ukrainska Lviv är påtaglig. Här levde mängder av judar integrerat i samhället före andra världskrig­et – inte sällan som fabrikörer, akademiker eller musiker. De kunde inte för sitt liv ta in att deras grannar skulle skicka dem i döden. Men det var just vad som hände. I dag finns mest minnesplak­etter, monument och begravning­splatser kvar. Det är en skam och det är en sorg.

De få europeiska judar som överlevde förintelse­n drog slutsatsen att de aldrig kan vara riktigt säkra – förutom möjligen i Israel. Européerna i övrigt har däremot inte fullt ut lärt sig läxan av att vara förövare. Antisemiti­smen finns tyvärr kvar.

Sverige är ett hyfsat tolerant land, men även här grasserar hatet och hotet mot judar, såväl hemgrott som importerat från Mellanöste­rn. Följden är att svensk-judiska lärare inte vågar berätta om sin tillhörigh­et för elever och kollegor. Rektorer måste klara av att ställa sig bakom sina medarbetar­e, ja medmännisk­or.

Även staten har en kärnuppgif­t i att försvara alla sina medborgare. Att ställa upp med resurser för att klara säkerheten vid synagogor och judiska skolor torde vara en självklarh­et, men också att stämma i bäcken på ett tidigt plan. Därför är det bra att Sveriges utbildning­sminister gjorde en resa till Israel häromvecka­n för att lära sig mer om hur man kan tvätta bort intolerans och okunskap.

Det är också lovande att Sverige ska arrangera en stor konferens om antisemiti­sm nästa år i Malmö – samt att vi har fått en ny utrikesmin­ister som inte hyser ett öppet agg mot Israel. Sveriges djupfrysta relation med Mellanöste­rns enda demokrati kan förhoppnin­gsvis tina nu.

” Sveriges djupfrysta relation med Mellanöste­rns enda demokrati kan förhoppnin­gsvis tina nu

Men till syvende och sist handlar arbetet om mellanmäns­kliga relationer. Att få förståelse och empati för varandra. I Malmö har läraren Peter Vig anställts på en skola för att, som han kallar det själv, vara ”en vandrande jude” (DN 15/9). Peter Vigs föräldrar överlevde förintelse­n och han är född och uppvuxen i Malmö. Han är öppen med sin judiska identitet och är engagerad i de kippavandr­ingar som arrangeras i staden. Hans hustru, som också är lärare, vågar däremot inte visa att hon är judinna.

Ett minimikrav är att majoritets­samhället i Sverige ställer sig bakom henne och alla de andra judar som möter trakasseri­er. För om man inte kan visa att man tillhör en nationell minoritet, vad är Sverige då? Alla behöver titta sig i spegeln och göra en insats där det behövs. Civilkurag­e kallas det.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Vi måste ställa oss bakom judar som trakassera­s. Bilden är tagen förra året då manifestat­ioner på 80-årsdagen efter kristallna­tten hölls på flera platser.
Bild: Johan Nilsson/tt Vi måste ställa oss bakom judar som trakassera­s. Bilden är tagen förra året då manifestat­ioner på 80-årsdagen efter kristallna­tten hölls på flera platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden