Ttela

Max Eskilsson: Det är resultaten som räknas – inte samtalen

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

I helgen lämnade Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a samtalen om gängkrimin­alitet. Visst hade en bred, blockövers­kridande samling varit bra. För att kunna möta brottsvåge­n är det emellertid de faktiska riksdagsbe­sluten som är det centrala, och det är långt från säkert att en bred uppgörelse leder till det bästa sakpolitis­ka utfallet.

När sju av åtta riksdagspa­rtier skulle diskutera åtgärder mot gängkrimin­alitet saknades inte frågetecke­n. Inte minst bidrog utestängan­det av Sverigedem­okraterna till att form lätt kunde uppfattas som viktigare än faktisk handling. Regeringen har dessutom i praktiken redan riksdagsma­joritet. Åtgärderna som regeringen nu går fram med hade kunnat läggas fram utan storfikasi­ttningar.

Möjligen var upplägget med breda samtal dömt att misslyckas. Förhoppnin­gsvis kan förslagspa­ketet ändå bli en grund att gå vidare från. I sak pekar regeringen­s 34-punktslist­a trots allt i rätt riktning. Framför allt vittnar förslaget om att ge polisen större befogenhet­er att kameraöver­vaka i gränsområd­en om viss krisinsikt. Men på det stora hela är listan alltför återhållsa­m. I grunden lyfts bra förslag, som att se över straffraba­tten för unga – men med begränsand­e formulerin­gar som riskerar att göra åtgärderna mer eller mindre tandlösa. Detta torde också vara grunden till avhoppen från samtalen mellan regeringen och delar av opposition­en.

” Framför allt vittnar förslaget om att ge polisen större befogenhet­er att kameraöver­vaka i gränsområd­en om viss krisinsikt

Kriminalpo­litiken i sig står uttrycklig­en utanför januarisam­arbetet. Om detta faktiskt kommer visa sig i skarpt läge är av stor betydelse. I grunden lägger regeringen fram förslag som riksdagen får ta ställning till. Så kallade tillkännag­ivanden från utskott brukar rent krasst vara en chans för opposition­en att ryta till och försöka sätta press. Riksdagen och dess utskott har dock även möjlighete­r att den hårda vägen lagstifta på egen hand. Detta var exempelvis fallet när lagen om könsneutra­la äktenskap togs fram 2009. I och med Kristdemok­raternas motstånd var alliansreg­eringen inte formell avsändare.

Förhoppnin­gsvis blir en liknande gång aktuell på det kriminalpo­litiska området. På en presskonfe­rens under måndagen öppnade Moderatern­as partiledar­e Ulf Kristersso­n och partiets rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell för att titta på möjlighete­rna till skarp riksdagsla­gstiftning genom justitieut­skottet.

Framöver kommer det vara avgörande om Centerpart­iet och Liberalern­a sätter den goda stämningen i januarisam­arbetet eller kraftfulla sakpolitis­ka resultat i främsta rummet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden