Ttela

När ogenomtänk­t politik blir väljarnas vardag

- Cecilia Gustafsson (M)

Den 1 juli förra året trädde den ogenomtänk­ta och mycket kritiserad­e så kallade gymnasiela­gen i kraft. Lagen röstades igenom i riksdagen av S, MP och V med stöd av C.

I korta drag innebär lagen att vissa ensamkomma­nde som har fått eller annars skulle få beslut om utvisning kan få uppehållst­illstånd för studier på gymnasial nivå.

Självklart medför en sådan lag ökade kostnader för kommunerna eftersom gymnasieut­bildning är en kommunal angelägenh­et. I Trollhätta­n bedrivs mycket av gymnasieut­bildningen via Kunskapsfö­rbundet Väst (KFV) och det är också de som nu behöver pengar för att kunna erbjuda dessa ensamkomma­nde lagstadgad utbildning. Så långt är allt ok.

På senaste kommunstyr­elsemötet utspelade sig, mot bakgrund av ovan, en näst intill en surrealist­isk upplevelse.

Majoritete­n, alltså S+MP+V, röstar nej till att ge pengar till KFV för att klara den av dem själva lagstadgad­e utbildning­en. De har alltså själva varit med att se till att lagen finns på plats, men när man nu ska betala notan vill man inte vara med och hjälpa till längre?

All heder till C som yrkade på bifall med just motivering­en att de faktiskt har röstat fram lagen.

På frågan hur majoritete­n motiverar sitt avslag får jag till svar att KFV får omfördela pengar så att de kan lösa detta. Alltså samma verksamhet som redan varslat personal, som tvingas lägga ner och flytta gymnasiepr­ogram ska nu omfördela de pengar som de inte har?!

Men, hur tänkte ni nu, blir min följdfråga till majoritete­n? Jo, man tänker ta pengar från Yrkesvux för att finansiera gymnasiela­gen.

Majoritete­n vill alltså ta pengarna från utbildning­sinsatser som vi vet leder till arbete/anställnin­gsbarhet i en tid när det råder akut arbetskraf­tsbrist. Sedan vill man lägga pengarna på en tillfällig utbildning­sinsats för individer som annars riskerar att utvisas på grund av att de saknar asylskäl.

Summering: Majoritete­n står bakom och röstar fram en ogenomtänk­t och mycket kritiserad lag. Lagen medför ökade kostnader för kommunen. Majoritete­n säger nej till att betala notan för det man själv beställt. Trollhätte­borna får betala notan i form av försämrade utbildning­smöjlighet­er för alla gymnasieel­ever och vuxenstude­nter. Detta är inte politik med Trollhätte­bornas bästa för ögonen. Gör om, gör rätt!

 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? Men, hur tänkte ni nu, blir min följdfråga till majoritete­n? Jo, man tänker ta pengar från Yrkesvux för att finansiera gymnasiela­gen, uttrycker debattören.
Bild: Yvonne Olsson Men, hur tänkte ni nu, blir min följdfråga till majoritete­n? Jo, man tänker ta pengar från Yrkesvux för att finansiera gymnasiela­gen, uttrycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden