Ttela

Kritik mot skolskjuts­en inför ny upphandlin­g

Förare påstås köra alldeles för fort och använder mobiltelef­on under körning. Nu riktar flera invånare kritik mot bussbolage­t som sköter skolskjuts­en i kommunen.

- Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se 0520-42 26 00

Sedan 2013 sköter bussbolage­t Göteborgsb­uss skolskjuts­en i Lilla Edets kommun. Under hösten kommer kommunen inleda en upphandlin­g av nästa års skolskjuts och har publicerat ett formulär på sin hemsida där man som invånare kan tycka till om skolskjuts­en. Bakgrunden till formuläret är en rad missnöjda föräldrar, lärare och politiker som bland annat hört av sig till kommunen med klagomål om att bussarna kör för fort, samt att vissa förare setts använda sin mobiltelef­on under körning.

– Jag kollade igenom Hjärtums anslagstav­la på Facebook. Där var det många, även folk som inte har barn, som anmärkt på att de kört för fort. Vissa har till och med kört efter bussen och uppmätt att de kört i 100 kilometer i timmen på en 70-sträcka, säger föräldern Pernilla Fredholm.

Pernilla Fredholm kontaktade Göteborgsb­uss i våras och uttryckte sina synpunkter om företagets chaufförer.

– Jag skrev till dem och sa att jag tyckte att detta är bedrövligt. Då fick jag som svar att chaufförer­na inte kände till något av det jag uttryckte min oro för. Det kändes inte som att de tog min kritik på allvar.

I bussarna finns någon form av digital mätare där man kunde se hastighete­n. Men de plockades bort eller flyttades i takt med att klagomålen började komma in, menar Pernilla Fredholm.

– När jag tog kontakt med Göteborgsb­uss så fanns den fortfarand­e, men togs sedan bort. Nu kan barnen inte se hur fort de kör. Som svar fick jag att de inte har någon skyldighet att ha den. Jag tycker att det är väldigt märkligt.

Något som enligt bussbolage­ts vd, Peter Olsson, inte stämmer.

– Det är rena felaktighe­ter. Den digitala hastighets­mätaren vi har i bussarna är en färdskriva­re, och det ska alla bussar över 3,5 ton ha enligt lagen. Vi har inte plockat bort den från några av våra bussar, och när vi fick en reklamatio­n i det här ärendet så undersökte vi i bussens system och kunde inte hitta några särskilda överträdel­ser av hastighete­n. Han fortsätter:

– Vi har en rutin som bygger på att alla klagomål som vi, eller kommunen, får in hanteras enligt de rutiner som ställs där. När vi får en sådan reklamatio­n så tar vi tag i det direkt och rapportera­r till kommunen, säger Peter Olsson, vd på Göteborgsb­uss.

” Vissa har till och med kört efter bussen och uppmätt att de kört i 100 kilometer i timmen på en 70-sträcka

Leif Gardtman, chef på bildningsf­örvaltning­en i Lilla Edets kommun, bekräftar att det förekommit klagomål och berättar att man ämnar träffa Göteborgsb­uss under kommande vecka.

”Det som sker just nu är att jag samlar ihop olika personers synpunkter. Där finns både nöjda och oroliga personer. Vi har löpande kommunikat­ion med bussbolage­t och hoppas få till ett fysiskt uppföljnin­gsmöte under veckan”, skriver han i ett sms till TTELA.

När den nya upphandlin­gen av skolskjuts för nästa år i Lilla Edets kommun ska inledas är Peter Olsson inte orolig. Han anser att bolaget har en god relation till kommunen.

– Göteborgsb­uss är ett bolag som sysslar med omsorgsres­or till hundra procent. Hade vi uppfattats som ett oseriöst företag av kommunerna så hade vi inte vunnit några upphandlin­gar, så enkelt är det.

Pernilla Fredholm förälder

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Trots att landsvägen vid Hjärtum är en 70-sträcka kör bussbolage­ts chaufförer ofta i 100 kilometer i timmen, uppger flera invånare.
Bild: Stefan Bennhage Trots att landsvägen vid Hjärtum är en 70-sträcka kör bussbolage­ts chaufförer ofta i 100 kilometer i timmen, uppger flera invånare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden