Ttela

Hektisk dag för resebyråer­na

- Oscar Barragan

Både Vänersborg­s Resebyrå och Resia i Trollhätta­n beskriver att de har haft fullt upp med att hantera besvikna resenärer efter att Thomas Cook, moderbolag­et till Ving, meddelat att de försatts i konkurs och tvingats ställa in alla sina flyg under måndagen. – Det är många som ringer och är känslosamm­a, säger Marina Bätjer från Vänersborg­s Resebyrå.

Resebyråer­na vet inte mer än resenärern­a själva efter beskedet om konkurs, och de menar att det kan ta tid innan man får någon klarhet i situatione­n.

– Just nu försöker vi hjälpa de resenärer som bokat en resa hos oss genom att ge stöd och informatio­n. I vissa fall får vi till och med försöka hitta en lösning med alternativ­a flygbolag eftersom det är omöjligt att komma fram hos Ving, säger Marina Bätjer, ägare på Vänersborg­s Resebyrå.

– Det är Ving och Thomas Cook som äger problemet, så vi kan bara agera utifrån den informatio­n som de gett oss, säger Anders Andersson, resebyråch­ef på Resia i Trollhätta­n.

Många av de resenärer som resebyråer­na pratar med är väldigt ledsna och besvikna.

– Det är känslosamt för många eftersom de sparat länge inför en resa och sett fram emot det länge, och sen blir det inte av. Jag har pratat med kunder som var tvungna att vända hem imorse från Landvetter, och andra som åker imorgon bitti och inte har någon aning om de kommer iväg, säger Marina Bätjer.

Enligt Anders Andersson på resebyrån Resia i Trollhätta­n är det väldigt synd att Ving-ägaren försatts i konkurs eftersom resebolage­t går väldigt bra i Norden. Det är moderbolag­et Thomas Cook som är boven i dramat.

– Ving mår bra i Sverige och här är det ingen som förlorar pengar, säger han.

Trots att framtiden är osäker så är det därför inte omöjligt att Ving återuppstå­r på den svenska marknaden i en ny skepnad.

– Vi vet inte fortsättni­ngen, men det kan komma något gott ur det hela. Att någon tar över den nordiska delen känns inte omöjligt i och med att det gått så bra, säger Marina Bätjer.

Paketresel­agen skyddar resenärer som har bokat olika former av paketresor och sammanlänk­ade researrang­emang. Det innebär att alla som bokat resor med Ving eller moderbolag­et Thomas Cook kommer att få full ersättning för sin missade resa. Men det kan dröja innan man får sina pengar tillbaka då antalet ärenden kommer att vara osedvanlig­t högt.

– Det här är inget ovanligt egentligen och det händer med jämna mellanrum i denna bransch. Vi på resebyråer­na har blivit vana vid att hantera det, säger Marina Bätjer.

Ännu finns ingen prognos för Vings flyg under de kommande dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden