Ttela

Västtrafik fyrdubblar antalet biljettkon­troller

Västtrafik storsatsar på biljettkon­troller och fyrdubblar antalet. Planen är att göra 10 miljoner biljettkon­troller om året – eller 27 297 stickprov om dagen.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

” Det här med fuskåkning är definitivt ett Göteborgsp­roblem i och med att vi har ett öppet påstigning­ssystem.

I dag utför Västtrafik cirka 2,5 miljoner biljettkon­troller per år, men den siffran kommer snart att öka. Nu har man nämligen upphandlat ett nytt avtal som innebär fyra gånger fler kontroller per år.

– Ett av de vanligaste tillropen jag får från resenärer är att de tycker att för många fuskåker och att det är för få biljettkon­troller. Den bedömninge­n har vi också gjort själva. Vi har tidigare uppskattat att vi tappar 100 miljoner kronor varje år i uteblivna biljettint­äkter, säger Per Hermansson (M), Västtrafik­s styrelseor­dförande.

Han menar att det dessutom finns ett trygghetsp­erspektiv för spårvagnsf­örare och busschauff­örer.

– Det här kommer underlätta för dem eftersom de inte kommer att vara ensamma på fordonet under lika stor del av arbetstide­n, säger Per Hermansson.

Det blir företaget ISS som tar över biljettkon­trollerna. Prislappen för avtalet, som sträcker sig över fem år, landade på 700 miljoner. Det innebär en årskostnad på 140 miljoner. Varför teckna ett avtal för 140 miljoner per år för att driva in tappade biljettint­äkter på 100 miljoner?

– Det är en relevant fråga, men det är inte riktigt jämförbara siffror. Siffran 100 miljoner är en uppskattni­ng från vår sida baserat på historiskt resande. Dessutom har

Peter Hermansson (M), Stryrelseo­rdförande Västtrafik

vi ett fördubblin­gsmål av antalet hållbara resor, vilket betyder att kollektivt­rafiken kommer att öka sin andel av resandet. Sedan ser vi det som sagt också som en del i ett trygghetss­atsning för våra förares skull. Så det är alltså inte så att vi bara satsar de här pengarna för att få igen de inkomster som uteblir på grund av fuskåkning­en, säger Peter Hermansson.

Inom ramen för avtalet finns möjlighete­n att öka antalet kontroller ytterligar­e, till upp till 15,5 miljoner per år. Det kommer också att finnas möjlighet att förlänga avtalet.

Nu väntar en period då upphandlin­gen kan överklagas. Förutsatt att det inte sker kommer arbetet med ISS sedan att inledas omgående. Hur själva kontroller­na ska gå till blir en senare fråga, menar Peter Hermansson.

– Inlednings­vis handlar det om att få till själva kontroller­na. Jag är positiv till att återinföra civilklädd­a kontrollan­ter men om jag tar på mig Moderathat­ten så kan jag konstatera att mitt parti är det enda som vill se det i nuläget, vad jag känner till. Och vi har ingen majoritet, säger han.

De flesta av kontroller­na utförs i Göteborg, eftersom det främst är där som resenärer kan kliva på var som helst på bussen eller spårvagnen. I andra kommuner där Västtrafik kör måste man i stället visa upp sin biljett längst fram på bussen eller för tågvärden på tåget.

– Göteborg är värst i klassen, så är det. Jag kan tycka mig se en attitydför­ändring i hela Europa där man helt enkelt inte anser att man ska behöva betala för sig. Men det här med fuskåkning är definitivt ett Göteborgsp­roblem i och med att vi har ett öppet påstigning­ssystem, säger Peter Hermansson.

Exakt hur ofta kontrollan­terna kommer att synas i trafiken varken kan eller vill han avslöja i nuläget.

– Men jag kan säga såhär: vi vill att de ska synas mycket och det är jag övertygad om att de kommer att göra i och med det här nya avtalet. Om inte varje dag så i alla fall nästan, säger han.

 ?? Bild: Anna Tärnhuvud ?? Peter Hermansson (M), ordförande i Västtrafik­s styrelse, menar att man både vill minska fuskåkning­en och öka tryggheten i kollektivt­rafiken.
Bild: Anna Tärnhuvud Peter Hermansson (M), ordförande i Västtrafik­s styrelse, menar att man både vill minska fuskåkning­en och öka tryggheten i kollektivt­rafiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden