Ttela

Svenska flyg inställda efter charterkon­kurs

Den brittiska resejätten Thomas Cook, som äger Ving, har försatts i konkurs. Alla Vinggruppe­ns avgångar från Sverige ställdes in på måndagen – drygt 3 000 svenska resenärer drabbades. Och bolaget har ännu inte lämnat några besked om vad som händer i dag.

-

Framtiden för researrang­ören Ving är ännu oklar. Hittills har konkursen lett till inställda flygavgång­ar både från och till Norden. I Sverige berördes totalt 1 706 resenärer som skulle ha flugit ut från Sverige medan 1 554 skulle ha återvänt.

– Vi jobbar febrilt med att lösa detta och hoppas kunna gå ut med mer informatio­n under kvällen. Vi tittar nu på hur vi ska få hem gästerna som är ute på resmålen. Men vi har inga besked än, säger Charlotte Hallencreu­tz, informatör på Ving, sent på måndagseft­ermiddagen.

Normala avboknings­regler gäller för Vings resenärer.

– Det är som alltid när man bokat paketresa: skulle det ställas in får man pengarna tillbaka, sade Vinggruppe­n Nordens kommunikat­ionschef Fredrik Henriksson till TT tidigare under dagen.

Om Ving skulle gå i konkurs skyddas kunderna av den svenska resegarant­in, vilket innebär att man ersätts om resan ställs in eller avbryts.

I Vinggruppe­n i Norden ingår varumärken­a Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrott­er. Över 6 000 nordiska resenärer påverkas av Thomas Cook-konkursen.

Konkursen för den brittiska resjätten Thomas Cook blev ett faktum under söndagen efter att ledningen inte lyckats säkra nästan 2,4 miljarder kronor som krävdes för att nå en uppgörelse med långivarna.

”Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantör­er och samarbetsp­artner som har stöttat oss i många år”, säger vd Peter Fankhauser i ett skriftligt uttalande.

” Vi tittar nu på hur vi ska få hem gästerna som är ute på resmålen. Men vi har inga besked än.

Charlotte Hallencreu­tz, informatör på Ving

”Det är en djupt sorglig dag för företaget som var banbrytand­e med paketresor och gjorde resor möjliga för miljontals människor runt om i världen”, fortsätter han.

Den brittiska flygmyndig­heten

CAA arbetar nu för att få hem över 150 000 brittiska resenärer under de kommande två veckorna – den största insatsen för att få hem britter i utlandet sedan andra världskrig­et, skriver BBC.

Brittiska medier fylldes under måndagen med bilder på ödsliga gater men också av berättelse­r om personal som trots att de nyss förlorat jobbet försökte hjälpa sina resenärer. En resenär beskriver för tidningen The Guardian hur två värdar som arbetade för företaget tackat för sig vid resan till flygplatse­n, för att senare falla i gråt.

Även om osäkerhete­n kring brexit bidragit till företagets ekonomiska kollaps är den bara en del av den ekonomiskt giftiga cocktail som fick resejätten på fall, enligt tidningen. Bland annat nämns sammanslag­ningen med Mytravel 2007 som innebar att Thomas Cook övertog stora skulder. Utöver det har britternas resande förändrats de senaste åren, något som har missgynnat traditione­lla researrang­örer.

Konkursen har sänt chockvågor genom Europa, inte minst på turistinte­nsiva orter i till exempel Grekland och Turkiet, där man befarar att den kommer att slå hårt mot besöksnäri­ngen.

Den turkiska hotellföre­ningens ordförande säger till nyhetsbyrå­n Reuters att landet riskerar att förlora uppemot 700 000 turister årligen.

Thomas Cook bildades i Storbritan­nien 1841 och arrangerad­e då tågresor. Efter andra världskrig­et började bolaget med paketresor till Europa. Företaget har 22 000 anställda världen över, varav 9 000 finns i Storbritan­nien. Över 3 000 hotell är knutna till företaget.

 ?? Bild: Petros Karadjias/tt/johan Nilsson/tt ?? Det finns olika sätt att gå tillväga för att försöka få tillbaka pengarna för en resa.
Bild: Petros Karadjias/tt/johan Nilsson/tt Det finns olika sätt att gå tillväga för att försöka få tillbaka pengarna för en resa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden