Ttela

De som väger mer får vänta på ätstörning­svård

- Hilda Djupenströ­m/tt

Två tredjedela­r av de som lider av en ätstörning är inte undervikti­ga. Men väntetiden för vård ökar ju mer patienten väger.

Statistik från Nationellt kvalitetsr­egister för ätstörning­sbehandlin­g (Riksät) visar att ju mer man väger, desto längre får man vänta på att få vård. Detta trots att gruppen med ätstörning­ar med normalvikt, övervikt och fetma utgör två tredjedela­r av patientern­a.

– Det är ett oroande mönster. Att väga mindre kan verka mer akut, men de som väger mer är exakt lika sjuka i sin ätstörning och borde därför få samma vård, säger Sara Norring, registerko­ordinator vid Riksät.

Enligt årsrapport­en får de med fetma vård efter i genomsnitt 49 dagar, medan överviktig­a får vård efter 44 dagar, normalvikt­iga efter 37 dagar och undervikti­ga efter 29 dagar. Av de som begärt vård för ätstörning i Sverige under 2017 var det 6,1 procent som inte fick hjälp inom ramen av vårdgarant­in, det vill säga inom 90 dagar. De som inte får vård i tid är främst de med högre kroppsvikt – och andra diagnoser än anorexia nervosa.

– Att det ser ut som det gör är inget som förvånar mig. Gravt undervikti­ga patienter kräver akuta insatser och får förtur i vården, men en annan förklaring är brist på kunskap inom vård, skola och i samhället generellt, säger Thor Rutgersson vid patientorg­anisatione­n Frisk och fri.

– För de flesta syns inte en ätstörning utanpå och för de som inte är undervikti­ga tar ledet fram till vård längre tid. Vi måste bryta den stereotypa bilden av vem det är som får ätstörning­ar, fortsätter han.

11 procent av patientern­a med fetma, 8 procent av de med övervikt och 5 procent av de som är normalvikt­iga får inte vård inom 90 dagar. I den undervikti­ga gruppen är det 4 procent som inte får vård inom garantin.

– Alla som får vänta tycker att det är jättekämpi­gt. I sjukdomen ligger en ambivalens och ibland finns inte sjukdomsin­sikten där. Många känner skam och tycker att det här borde jag klara själv. När man väl ställs inför det faktum att hjälp finns att få, då vill man ha det på en gång, säger Helena Forsman som represente­rar Frisk och fri i Riksäts styrgrupp.

Det var 9 regioner av 16 som inte uppfyllde garantin 2017, varav Västernorr­land hade flest som fick vänta för länge. I Gävle och Kalmar fick däremot alla vård i tid.

– Vi är bekymrade över att vården ser så olika ut i olika delar av Sverige. Den borde prioritera­s överallt, en ätstörning är en allvarlig psykisk sjukdom som kan få farliga följder, säger Rutgersson.

– Det är inte per automatik så att den kapacitet som vårdenhete­rna har matchar det patientbeh­ov som faktiskt finns. Men den begränsnin­gen beror på upphandlin­gar – och vilka medel som finns för att bedriva ätstörning­svård. Det kan man inte beskylla vården för, utan det är en politisk fråga. Jag vill poängtera vikten av att söka vård tidigt, eftersom det ökar chanserna för snabbare tillfriskn­ande, säger Helena Forsman.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden