Ttela

Greta Thunberg i FN: Ni sviker oss!

FN:S generalför­samling stannade upp när aktivisten Greta Thunberg fick ordet vid klimattopp­mötet i New York. – Hur vågar ni komma hit och säga att ni gör tillräckli­gt när vetenskape­n visar att det inte är sant, frågade hon församling­en.

- Tina Magnergård Bjers/tt

Thunberg understryk­er att vetenskape­n varit kristallkl­ar i 30 år.

– Ni sviker oss, och om ni gör det kommer vi aldrig att förlåta er. Just här, just nu, drar vi gränsen, säger en uppenbart ilsken Greta Thunberg

Hon påpekar att den unga generation­en har ögonen på makthavarn­a.

– Det här är fel. Jag borde inte sitta här. Jag borde sitta i skolan, på andra sidan Atlanten.

– Ni kommer till oss unga och söker hopp. Hur vågar ni? Folk lider, folk dör. . . Vi är i början av massutrotn­ing. Och allt ni talar om är pengar.

En sammanbite­n Stefan Löfven (S) hade strax före anlänt till toppmötet. Statsminis­tern väntas presentera metoder för hur den tunga industrin, som står för 30 procent av de globala utsläppen, kan ställa om till hållbarhet.

– Vi kan inte bara lyssna på forskarna, vi måste agera, säger han till TT.

Sverige leder tillsamman­s med Indien det så kallade industrisp­året, ett av de nio gröna ”action-spår” som presentera­s under toppmötet och som är tänkta att hjälpa länder att nå målen i Parisavtal­et om klimatet.

Löfven säger att den globala ungdomsrör­elsens klimatprot­ester världen över är ett bra stöd för att nu få beslutsfat­tare att agera.

– Det här (mötet) sker mot en fond av att miljontals barn och ungdomar har gett uttryck för de krav de ställer på samhället och politiken att faktiskt ta sig an klimathote­t på ett riktigt sätt, säger han och uttrycker beundran för Thunberg.

– Greta Thunberg är en oerhörd inspiratör. Hon utstrålar sådan styrka och hon samlar en hel ungdomsgen­eration i den här frågan. Det är precis det som behövs.

Förutom arbetet med den tunga industrin väntas Löfven berätta att Sverige kraftigt ökar sitt bidrag till FN:S gröna klimatfond, när han intar talarstole­n i generalför­samlingen strax efter 23 svensk tid.

Då har många världsleda­re hunnit tala – men flera länder lyser också med sin frånvaro. Brasilien och Saudiarabi­en, som kritiserat Parisavtal­et, får inte framträda på mötet. Inte heller USA, vars president Donald Trump 2017 drog sig ur överenskom­melsen.

– Jag hade gärna sett att USA var här, USA är viktiga. Men jag konstatera­r också att i USA finns det många delstater och större städer som säger att de är med i Parisavtal­et oavsett vad administra­tionen säger, så här i USA finns också rejäla krafter för att ta klimathote­t på allvar, säger Löfven.

Det är generalsek­reterare António Guterres som bestämt att länder som är exempelvis alltför ovilliga att lämna kolsektorn helt enkelt inte får tala på den haussade klimatträf­fen i Fn-skrapan.

– Ribban är hög. Man måste visa en hög ambition eller presentera något helt nytt, konstatera­r Fn-ambassadör Olof Skoog.

– Det är ett svar på känslan att omställnin­gen går alldeles för långsamt. Mötet har en koppling till helgens ungdomstop­pmöte, FN och världssamf­undet måste svara upp på människors oro, säger Skoog.

Att exempelvis Kina och Indien, som står för en mycket stor del av de globala utsläppen och som är långt i från att överge kol, ändå får vara

med på träffen har sannolikt att göra med att de aktivt arbetar med att sätta mer ambitiösa klimatmål, skriver tidningen Financial Times.

Vid toppmötet väntas deltagarna både avge ambitiösa egna klimatlöft­en och komma med inspireran­de idéer.

Efter toppmötets invigning följde ett antal segment med tal från ledare som Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, Indiens premiärmin­ister Narendra Modi, franske presidente­n Emmanuel Macron och Pakistans premiärmin­ister Imran Khan.

Sverige, represente­rat av statsminis­ter Löfven och ståljätten SSAB:S vd Martin Lindqvist, framträder under segmentet ”Ekonomi från grått till grönt”. De ska bland annat berätta om det blågula projektet Hybrit som syftar till att framställa fossilfrit­t stål.

Trump och vicepresid­ent Mike Pence håller parallellt ett möte om religionsf­rihet i Fn-skrapan, enligt Vita huset.

 ??  ?? Greta Thunberg talar i FN:S Generalför­samlingen vid öppnandet av UN Climate Action Summit 2019.
Greta Thunberg talar i FN:S Generalför­samlingen vid öppnandet av UN Climate Action Summit 2019.
 ?? Bild: Jason Decrow ??
Bild: Jason Decrow

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden