Ttela

Trump erkänner samtal om Biden med Ukraina

- Anna Hansson/tt

USA:S president Donald Trump medger att han talade med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om presidenta­spiranten Joe Biden, rapportera­r amerikansk­a medier. Telefonsam­talet mellan presidente­rna har utlöst en våg av kritik mot Trump som anklagas för korruption.

Anledninge­n till skandalen är att Trump, enligt källor till flera amerikansk­a medier, ska ha bett Zelenskyj att utreda korruption­srykten av Joe Bidens son, Hunter Biden, som har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Utredninge­n ska ha varit ett krav för fortsatt militärt stöd från USA till Ukraina.

Trump bekräftade under en pressträff på söndagen att de två presidente­rna diskuterat korruption och att Trump då sagt att han inte ville att personer som Joe Biden och hans son Hunter Biden bidrar till korruption­en i Ukraina. Enligt Trump bestod samtalet dock till största del av gratulatio­ner till Zelenskyj som då var nyvald president.

Ukrainas utrikesmin­ister Vadym Prystayko har förnekat att Zelenskyj skulle ha känt sig pressad under samtalet och en av Zelenskyjs medarbetar­e garanterar att alla utredninga­r i Ukraina kommer att genomföras på ett transparen­t sätt.

Joe Biden, som siktar på att bli Demokrater­nas näste presidentk­andidat, har krävt att Trump släpper utskrifter av samtalet.

”Så solklar korruption skadar våra institutio­ner som försvagas när de används som verktyg för personliga politiska vendettor”, sade Biden i ett uttalande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden