Ttela

Smart pekmobil för seniorer som vill hänga med

Mobiltelef­oner Test: DORO 8080 Pris: 3 995 kronor Betyg:

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Använder du mobil med knappar för att du tror du är för gammal för pekskärm? Då kan du testa Doros senaste. Den är lätt att styra både med fingrarna och med rösten.

Svenska företaget Doro har specialise­rat sig på telefoner för äldre och andra som vill ha en mobil som är enkel. Mobilerna anpassas till att syn och hörsel kan vara försämrade och händerna darriga. En del Doro-modeller har stora knappar. Dem brukar expeditern­a ta fram om du säger att du vill köpa en pensionärs­mobil.

Men Doro gör också mobiler med pekskärm, tänkta för yngre seniorer. Årets modell heter 8080. Den lyckas integrera Googles röststyrda assistent i ett enkelt användargr­änssnitt. Det är speciellt bra att kunna ge röstkomman­don till mobilen för den som tycker det är svårt att sikta rätt på mobilernas skärmtange­ntbord.

Doro 8080 är alltså en Androidmob­il, anpassad för att vara så enkel som möjligt att komma igång med och att hantera. När du startar mobilen kan du ange att du är nybörjare. Då får du grundlig stegför-steg-guidning i hur mobilen fungerar. Det går också att någon annan ställer in mobilen åt dig. För den som sedan vill ha hjälp av någon annan, till exempel vuxna barn, finns en möjlighet att göra inställnin­gar i mobilen på distans.

Doro 8080 har en hjälpsam extrameny med fyra knappar där du väljer vad du vill göra: Ring, Visa, Skicka och Sök. Under varje knapp finns val som preciserar och tar dig genom processen. Du behöver inte minnas hur man gör olika saker eller komma ihåg vilka appar som gör vad.

Doro 8080 har Googles appar förinstall­erade. Det är bra. Facebook-appen måste du däremot hämta själv om du vill ha den. Det är också bra.

Kameran är helt okej, med tanke på mobilens pris. Stillbilde­rna blir 16 megapixel, 5 megapixel med selfiekame­ran, videoinspe­lningen blir i HD.

Om du gillar att fotografer­a och filma ska du köpa ett minneskort till mobilen. Den har bara 32 GB inbyggt minne.

Jag har inte varit stormförtj­ust i Doros tidigare pekmobiler, men den här gången tycker jag de lyckas riktigt bra. Deras enkla gränssnitt blir en brygga över till Googles tjänster som är utmärkta men inte alltid självklara för nybörjaren.

Allt funkar inte klockrent, det går att bli förvirrad av den här mobilen också. Men det är mycket lättare att förstå sig på Doro 8080 än en androidmob­il av annat märke. Och precis som i Doros knappmobil­er kan du få högre ljud och större text.

 ?? Bild: Eva Wieselgren ?? Om du ger en Doro 8080 till en äldre släkting, håll dig gärna i bakgrunden och låt honom eller henne komma igång själv med den inbyggda hjälpen. Det är bästa sättet att lära sig.
Bild: Eva Wieselgren Om du ger en Doro 8080 till en äldre släkting, håll dig gärna i bakgrunden och låt honom eller henne komma igång själv med den inbyggda hjälpen. Det är bästa sättet att lära sig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden