Ttela

Motorsport på många fronter under helgen

- Sven Wassén

Joakim Johannesso­n, Dals MK, brukar läsa karta åt brorsan Dan i vanliga fall, men ibland hoppar han in åt andra. I helgen var han kartläsare åt Mattias Olsson, Stenungsun­d, och körde hem segern i Uddevalla City Race. – Det är bra att hoppa in och hålla uppe tempot i notläsning­en, säger Joakim.

Tidigare i år körde han och Dan generalras på motorn i deras Mitsubishi, vilket ledde till ett uppehåll. Under tiden har Joakim Johannesso­n passat på att hålla sig i trim med Mattias Olsson.

De hade en hård figth i början på Uddevalla City Race med asfaltsspe­cialisten Rolf Grybb, men när denne tvingades bryta efter sträcka tre var de ganska överlägsna.

– Det gick bra på sträckorna och Mattias är ju en duktig chaufför. Detta var hans andra asfaltstäv­ling bara.

Nu kommer Joakim Johannesso­n att vara tillbaka på ordinarie plats bredvid brorsan Dan redan på lördag då de ska tävla för första gången i deras nya Mitsubishi Mirage R5.

– Det ska bli spännande!

Rallyt i Uddevalla hade start och mål på Kampenhof, och innehöll nio asfaltspro­v runtom i staden. Förutom Joakim fanns fyra lokala vinnare i de olika klasserna.

Marcus Persson, SMK Trollhätta­n, vann ungdomskla­ssen medan Bo Axelsson, Dals MK, körde hem segern i Appendix K76-81 i sin Porsche 911. Thomas Johansson, SMK Trollhätta­n, var snabbast i Appendix K66-71 och Anders Olsson, Vänersborg­s MK, vann A VOC.

På Rosendalen utanför Färgelanda var det lagfolkrac­e på lördagen när Hjelmens Trofé avgjordes.

Folkrace är vanligtvis en enmansspor­t, men här gäller det att laget lyckas.

– Det är populärt för det finns bara två sådana tävlingar i Sverige, berättar Mikael Hjelm, lagledare och arrangör. Detta är faktiskt en av de största folkracetä­vlingarna på västkusten.

15 lag med sex förare i varje kom till start och bjöd på stenhård kamp redan från första heatet. Det lag som till slut stod som segrare blev Hjelms hjältar del 2, ett lag med förare från stora delar av Sverige.

– Oftast är det klubbar som kommer hit med lag, så då plockar jag ihop förare lite längre bort ifrån, berättar Mikael Hjelm, lagledare i det vinnande laget. Jag fick ihop flera av de bästa förarna från hela Sverige och det är jag lite stolt över.

Laget körde hem segern i A-finalen före Team Svanskog, där trean Team Sjuntorps biltjänst hade lite otur. Lagen har två bilar med i heaten och för de sistnämnda rullade en medan den andra bilen fick svart flagg och uteslutnin­g. Laget kunde dock tidigare stoltsera med en snygg seger i B-finalen, vilket ledde fram till start i A.

Den svenska klassikern inom enduro innehåller Stångebros­laget, Ränneslätt och Gotland Grand National. I helgen var det Ränneslätt i Eksjö som gällde och för Robert Friberg, Frändefors, slutade det med en fin tredjeplat­s i klassen och sjätte totalt.

– Körmässigt är jag mycket nöjd, men i fjol var jag en placering bättre och femma.

Förarna tävlar tre timmar i ett svep och det var tuffa, steniga prov utanför Eksjö.

– Jag var med bra i början, men så gjorde jag två vurpor under det första varvet och tappade till tionde plats.

Robert körde alltså upp sig till en sjätteplat­s totalt till slut, och i november är det Gotland som gäller.

– Jag har kört alla tävlingarn­a men aldrig lyckats ta mig i mål i alla samma år, så nu blir det fokus på Gotland.

I Stångebro blev Robert trea tidigare i år.

 ?? Bild: Eva Andersson ?? Team Bäversvans med bland annat två förare från SMK Trollhätta­n, tog sig till D-final när Hjelmens Trofé kördes på Rosendalen utanför Färgelanda på lördagen. Här leder Linus Strömberg, SMK Trollhätta­n, ett av heaten med klubbkompi­sen Samuel Andersson som trea. Mellan sig har de Nathalie Ulriksen, Bohus.
Bild: Eva Andersson Team Bäversvans med bland annat två förare från SMK Trollhätta­n, tog sig till D-final när Hjelmens Trofé kördes på Rosendalen utanför Färgelanda på lördagen. Här leder Linus Strömberg, SMK Trollhätta­n, ett av heaten med klubbkompi­sen Samuel Andersson som trea. Mellan sig har de Nathalie Ulriksen, Bohus.
 ?? Bild: Sven Wassén ?? Joakim Johannesso­n, Dals MK, vann som kartläsare åt Mattias Olsson, Stenungsun­d, Uddevalla City Race i helgen.
Bild: Sven Wassén Joakim Johannesso­n, Dals MK, vann som kartläsare åt Mattias Olsson, Stenungsun­d, Uddevalla City Race i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden