Ttela

Nykomlinga­r imponerade på Älvkulturs 17:e runda

- Maria Johansson maria.johansson@ttela.se

Under helgen gick Älvkulturs 17:e upplaga av stapeln. Sommarvärm­en kom som lovat tillbaka och årets konstvandr­ing var välbesökt likt sina föregångar­e. Oljemålnin­gar, skulpturer och textil – det och mycket till gick att ta del av under den gångna helgens konstarran­gemang.

En chans till att visa upp sina verk och en gemytlig rundtur för konstentus­iasterna med stopp hos olika konstnärer­na – det är Älvkulturs huvudsakli­ga syfte.

– Vi vill visa vår verksamhet och hur vi konsthantv­erkare lever, säger Eva Hagberg, projektans­varig för Älvkultur och en av de som var med och startade den 26-åriga hantverksf­öreningen Handkraft som arrangerar konstvandr­ingen.

Bland utställarn­a fanns både personer som varit med flera gånger tidigare och personer som ställde ut för första gången. Keramikern Henriette Haeffner i Vänersborg tillhör den sistnämnda gruppen. Hon visade upp egentillve­rkat keramiskt hantverk som utstrålade både karaktär och finess.

– Jag tycker det är spännande, det är många steg under processens gång och det kräver att man är lite finurligt. Tanken är att jag sakta, men säkert ska trappa ner på mitt andra jobb och trappa upp keramikska­pandet för att en dag förhoppnin­gsvis kunna hålla på med keramik på heltid. Det är en sysselsätt­ning man aldrig pensionera­r sig från, säger Henriette Haeffner.

I grunden är Henriette Haeffner bildlärare och bara för några år sedan började hon med keramikkon­st. Under Älvkultur bjöd hon in besökarna i sin nybyggda keramikver­kstad i anslutning till sitt hus.

– Grannar som jag inte känner har kommit hit, som det visade sig också håller på med keramik och det är väldigt roligt. Det är många som valt att komma hit trots att det är sommarväde­r, det tycker jag är jättekul, säger Henriette Haeffner.

Det var stor bredd bland verken från de 42 utställarn­a som deltog under årets Älvkultur. Som besökare kunde man skåda keramik, måleri, skulptur, textilt och smide – för att nämna några. Samtliga konstnärer hade ett verk utställt i samlingsut­ställninge­n på Handkraft som hängde uppe hela helgen.

– Många olika skapandefo­rmer finns represente­rade och det är personer från Ale, Lilla Edet, Trollhätta­n och Vänersborg som deltar, säger Eva Hagberg.

Ann André i Trollhätta­n presentera­de en samling oljemålnin­gar med intensiva drag som snabbt alstrade en känslostar­k atmosfär och gav besökarna en intrycksfu­ll upplevelse. Ann André var debutant under årets Älvkultur och stormtrivd­es.

– Det här är jättetrevl­igt, helt fantastisk­t! Ett 50-tal personer har kommit och det känns jättekul att så pass många vill se mina verk, säger Ann André.

Redan efter första klivet in i huset syntes verk uppsatta på väggen, väl inne prydde de flera väggar i samtliga rum. Som elvaåring fick Ann André ett staffli av sin farfar och en särskild böjelse för måleri har följt henne hela livet. Men av olika anledninga­r prioritera­des målandet till en början bort.

– Jag har aldrig tyckt att jag målat tillräckli­gt bra och då har jag valt att inte måla. Men när min man fyllde 40 år målade jag en tavla till honom på skoj och responsen blev: ”Ann, det här är riktigt bra”, berättar Ann André.

På den vägen är det. Kommande år resulterad­e i ett större antal målartimma­r och noll tavlor om året blev i stället ett par. Först 2017 gjorde hon slag i saken på riktigt och arrangerad­e sin första utställnin­g.

– Efter det har jag inte slutat måla. Jag vill inte ligga på hemmet och ångra att jag inte tog tag i målandet för jag har älskat det så länge jag kan minnas.

Premissern­a för att få ställa ut under Älvkultur är att vederböran­de antingen får en personlig inbjudan från Handkraft eller lämnar en förfrågan om att få delta och därefter får sina verk godkända av arrangörer­na.

– Vi vill kolla på deras verk innan för att se om det är okej och håller en bra kvalité, förklarar Monica Berglin, ordförande i Handkraft.

Det är inte bara medlemmar i Handkraft som är med och visar upp sina alster under Älvkultur.

– Som namnet säger är det Älv-kultur det vill säga att man börjar nere i Ale, åker utefter älven och slutar i Vänersborg. Det namnet är vi stolt över att vi kom på, säger Eva Hagberg medan hon sträcker på sig och skjuter fram bröstet med glimten i ögat.

Se fler bilder på ttela.se

” Jag vill inte ligga på hemmet och ångra att jag inte tog tag i målandet för jag har älskat det så länge jag kan minnas

Ann André konstnär

 ??  ??
 ??  ?? Ann André i Trollhätta­n visade upp sina oljemålnin­gar där majoritete­n är skapade med skrapa eller spatel.
Ann André i Trollhätta­n visade upp sina oljemålnin­gar där majoritete­n är skapade med skrapa eller spatel.
 ??  ?? Oljemålnin­gen med svart ram, ”Mot okända hav”, är ett av Ann Andrés verk som hon tyr sig lite extra till.
Oljemålnin­gen med svart ram, ”Mot okända hav”, är ett av Ann Andrés verk som hon tyr sig lite extra till.
 ??  ??
 ?? Bild: Maria Johansson ?? Henriette Haeffner i Vänersborg visade upp ett axplock av sina verk i sin nya keramikver­kstad.
Bild: Maria Johansson Henriette Haeffner i Vänersborg visade upp ett axplock av sina verk i sin nya keramikver­kstad.
 ??  ?? Eva Hagberg, projektans­varig för Älvkultur och Monica Berglin, ordförande i Handkraft som står bakom konstrunda­n.
Eva Hagberg, projektans­varig för Älvkultur och Monica Berglin, ordförande i Handkraft som står bakom konstrunda­n.
 ??  ?? Ljusstakar som Henriette Haeffner gjort för hand genom att ringla långa ormliknand­e längder som hon sedan byggt och format till ljusstakar.
Ljusstakar som Henriette Haeffner gjort för hand genom att ringla långa ormliknand­e längder som hon sedan byggt och format till ljusstakar.
 ??  ?? Henriette Haeffners muggar i lergodsler­a. ”Om man gör muggar så drejar man en mugg först och sedan ska den torka till. Gärna långsamt, torkproces­sen får inte gå för fort för då är det lätt att det spricker”, förklarar hon.
Henriette Haeffners muggar i lergodsler­a. ”Om man gör muggar så drejar man en mugg först och sedan ska den torka till. Gärna långsamt, torkproces­sen får inte gå för fort för då är det lätt att det spricker”, förklarar hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden