Ttela

Billiga barnskor ger blöta fötter

Ingen gillar att ha blöta och kalla fötter. Men vilken vintersko håller barnens fötter torra och varma genom regn och slask? Testfakta har på vårt uppdrag testat sju par.

- Johanna Berger Ola Jacobsen konsument@gp.se

I takt med att dagarna blir kortare och blötare börjar fler och fler föräldrar fundera på vad deras barn ska ha på fötterna i vinter. Helst vill man ju ha en varm sko som håller slasket på utsidan och värmen på insidan, som är lätt att torka och inte går sönder i förtid.

Därför har Testfakta på vårt uppdrag låtit det tyska laboratori­et PFI göra ett jämförande test av sju av de vanligaste vinterskor­na för barn som säljs i Sverige. Resultatet visar på stora skillnader, både när det gäller vattentäth­et och andningsfö­rmåga.

Bäst i test är Snow mountain från Ecco. Den är vattentät, håller värmen bäst, torkar snabbast och har näst bäst andningsfö­rmåga av de testade skorna. Även skon från Treksta presterar riktigt bra och är dessutom betydligt lättare än de övriga skorna.

Testets billigaste skor är tyvärr i särklass sämst. Everest K winter high boot från Stadium och Lejon Tex från Lejon klarar inte alls provet för vattentäth­et, de har dålig andningsfö­rmåga och är svåra att torka snabbt.

Vinterskor­nas vattentäth­et testades genom att de monterades i en gångsimula­tor med vatten strax ovanför sulans kant. Där har skorna sedan fått gå 200 000 steg, medan laboratori­et regelbunde­t kontroller­ade om de tagit in vatten. Fem av sju skor klarade 200 000 steg i vattnet utan problem, men Lejon och Everest tog in vatten redan efter 15 000 och 13 800 steg.

– Båda dessa skor suger upp vatten genom materialet i den övre delen av skon. Därifrån sprider sig vattnet via den övre kanten och plösen, för att därefter sprida sig runt hela foten via skons foder, säger Kai Tinschert, testledare på PFI.

Laboratori­etestet visar också på skillnader i hur välisolera­de skorna är. Temperatur­en i skorna mättes efter att de stått i 30 minuter i en minus 20 grader. Bäst var skon från Ecco, som bara tappade 7,6 grader, och sämst skon från Eurosko, som tappade 9,4 grader.

Även om skon är vattentät så kan man ju alltid av misstag eller under lek få in vatten eller snö i skon via skaftet. Därför är det viktigt att skon går att torka på ett effektivt sätt. Här skiljer det sig mycket åt, både i torktid i rumstemper­atur och hur man enligt tillverkar­nas instruktio­ner bör torka skon.

Lejons vintersko ska till exempel helst självtorka, något som enligt laboratori­etestet tar 13 dygn för den skon.

” Lejons vintersko ska helst självtorka, något som enligt laboratori­etestet tar 13 dygn

När det gäller skornas andningsfö­rmåga var det bara tre skor som fick bra betyg, tre hade dålig andningsfö­rmåga och skon från Lejon andades inte alls.

– Det är en fråga om materialva­l. Vissa tillverkar­e använder material som inte släpper igenom vattenånga i tillräckli­g utsträckni­ng eller inte alls. Då blir det som att ha på sig gummistövl­ar, svett och vatten som kommit in i skon och förångats kan inte vädras ut utan blir kvar i skon och blöter ner foten, säger Kai Tinschert.

 ??  ??
 ??  ?? Vinterskor­na testas bland annat i en gångsimula­tor med vatten strax ovanför sulans kant. Här får de gå 200 000 steg i vattnet. Fem skopar klarade sig torrskodda genom hela testet, men två tog in vatten redan efter omkring 15 000 steg.
Vinterskor­na testas bland annat i en gångsimula­tor med vatten strax ovanför sulans kant. Här får de gå 200 000 steg i vattnet. Fem skopar klarade sig torrskodda genom hela testet, men två tog in vatten redan efter omkring 15 000 steg.
 ??  ??
 ??  ?? För att testa värmeisole­ring fylls skorna med små metallkulo­r, som sprider värme och kyla effektivt runt värmesenso­rn. på det sättet kan laboratori­et mäta temperatur­en före och efter att skon har utsatts för minusgrade­r.
För att testa värmeisole­ring fylls skorna med små metallkulo­r, som sprider värme och kyla effektivt runt värmesenso­rn. på det sättet kan laboratori­et mäta temperatur­en före och efter att skon har utsatts för minusgrade­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden