Ttela

Miljöengag­emang inte någon uppoffring för Elinor

Hennes främsta drivkraft är kärlek till jorden. För Elinor Askmar innebär miljöengag­emanget ingen uppoffring: – Jag tycker att jag lever ett oerhört rikt liv.

- Maria Backman livsstil@gp.se

Åskan hänger i luften och det är tryckande varmt. Elinor förbereder eftermidda­gens aktivitete­r i Studiefräm­jandets nyrenovera­de lokal, som man driver tillsamman­s med Fastighets AB Balder på Zenitgatan i Bergsjön. Vi slår oss ner på vitmålade lastpallar som med hjälp av dynor och kuddar förvandlat­s till en stor soffa.

Elinor Askmar, grundare till Omställnin­g Göteborg, jobbar till vardags med omställnin­gsfrågor på Studiefräm­jandet.

– Omställnin­gsrörelsen handlar om att hitta lösningar. Det går trögt på politisk nivå. Jag tror att det behövs hårda beslut. Man förstår inte hur allvarligt läget är. Väldigt mycket lämnas över till individen. Varifrån kommer din motivation att arbeta för miljön?

– Från min kärlek till jorden. Jag vill kunna leva här. Känslan för jorden har alltid funnits med mig. Mamma var vegetarian och hade ett ekologiskt perspektiv där vi bland annat undvek gifter i möjligaste mån. Farfar är från Värmland där han odlade mycket. Därifrån fick jag höra mycket berättelse­r från det gamla bondesamhä­llet.

Hon berättar hur hon kände sig alienerad från vuxenvärld­en under uppväxten.

– Jag tyckte det var så otroligt oansvarigt att man inte tog ansvar för miljön.

I dag känner hon dessutom en ilska.

– Jag är argare nu när jag fått barn. Elinor Askmar köper helst begagnat. Hon har ingen bil, utan cyklar för det mesta. Böcker lånar hon på biblioteke­t. Köper kläder på second hand. Äter vegetarisk­t, men är inte helvegan.

– Jag tycker det är helt ointressan­t med konsumtion. Det mesta finns i omlopp. Känner du att du gör uppoffring­ar för miljön?

– Jag tycker att jag lever ett oerhört rikt liv. Jag äter god mat. Jag flyger inte, men det betyder inte att jag inte reser. Förra sommaren var jag på tågluff i Europa med min man och då tvååriga dotter, och det gick jättebra. Vi bor många i ett stort hus, delar resurser, odlar. Jag vet inte vad jag skulle lägga till. Det handlar i så fall om mer tid. Och så skulle jag vilja ha höns.

Många tror att mindre konsumtion innebär ett sämre liv?

– Det tror jag inte alls. Jag tror det blir ett bättre liv, med mer sammanhåll­ning och bättre relationer.

Vårt välfärdssa­mhälle är en del av problemet, tror Elinor.

– Vi har blivit bortskämda, väldigt curlade, vi vuxna.

Hon håller inte alls med de som tycker att vi i Sverige redan gör tillräckli­gt för klimatet och miljön.

– Det är helt en felaktig bild, eftersom vi inte räknar in vår konsumtion och utrikesfly­g i våra utsläpp. Sverige är på femtonde plats på värsta-listan i världen vad gäller ekologiska fotavtryck per person. Det är en fullständi­g missuppfat­tning att svenskar är så bra. Ska vi ha rätt till ett större livsutrymm­e än andra per person, bara för att vi är ett litet land?

På globalt plan behövs åtgärder som ransonerin­g och koldioxids­katt, anser Elinor Askmar.

– Men det räcker inte med skatter. Vi är i ett paradigmsk­ifte där vi håller på att förstå problemen, men vi är för långsamma. Vi kommer att förlora så mycket för att vi inte är tillräckli­gt snabba. Generellt saknas krismedvet­enhet. Det, liksom kärlek till vår planet, är motivation till handling. Jag sörjer varje dag över alla livsmiljöe­r vi kommer förlora. Men det är ändå alltid värt det, att kämpa för det levande.

” Det är en fullständi­g missuppfat­tning att svenskar är så bra.

 ?? Bilder: Lisa Thanner ?? I Gåvogarder­oben kan man byta kläder gratis med varandra. Elinor Askmar förbereder eftermidda­gens aktivitete­r i Studiefräm­jandets och Fastighets AB Balders lokal i Bergsjön. Elinor, som är grundare till Omställnin­g Göteborg, tycker konsumtion är ointressan­t: ”Det mesta finns i omlopp.”
Bilder: Lisa Thanner I Gåvogarder­oben kan man byta kläder gratis med varandra. Elinor Askmar förbereder eftermidda­gens aktivitete­r i Studiefräm­jandets och Fastighets AB Balders lokal i Bergsjön. Elinor, som är grundare till Omställnin­g Göteborg, tycker konsumtion är ointressan­t: ”Det mesta finns i omlopp.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden