Ttela

Vad hindrar och vad hjälper folk agera miljövänli­gt?

- Maria Backman livsstil@gp.se

Vad underlätta­r respektive hindrar människor från att agera miljövänli­gt? För att klara klimatkris­en behöver vi förändra våra beteenden. Och vår inre motivation är en stor drivkraft för att göra uppoffring­ar för klimatets skull, menar Annika Nordlund, psykolog vid Umeå universite­t.

Annika Nordlund är lektor och docent vid Institutio­nen för psykologi vid Umeå universite­t, där hon forskar inom områdena miljö- och socialpsyk­ologi och försöker finna våra bakomligga­nde mekanismer för att åstadkomma ett mer klimatvänl­igt beteende. Vilka psykologis­ka faktorer påverkar olika typer av miljörelat­erat beteende? Vilka attityder, värderinga­r och normer måste vi ändra på? Och hur uppfattas sådana åtgärder?

Framför allt är det vår inre motivation som avgör om vi är beredda att göra uppoffring­ar för klimatet, som att köra mindre bil, minska vår energiförb­rukning och konsumera mindre varor, säger Annika Nordlund.

– För många är det nog en ganska konstant kamp mellan vad som motiverar och vad som hindrar. Det känns ganska svårt för många och blir ytterligar­e en belastning i en tidspressa­d vardag. Samtidigt som vi är miljömedve­tna, är vi medvetna om att vi inte lever vi lär. Vi är inte rationella. Vi tycker klimatfråg­an är viktig men vill inte åka mindre bil.

Men dåligt samvete är samtidigt en faktor som kan motivera till förändring och vissa uppoffring­ar för att leva mer klimatsmar­t.

– Jag skapar ett personligt ansvar för att agera, och om jag bryter mot min personliga norm får jag dåligt samvete. Den interna motivation­en är en stark bidragande faktor för solidarite­t och att värna om miljön, i kontrast till att vara mer individual­istisk i sina värderinga­r.

Vad kan den enskilda människan göra? En del tycker det är meningslös­t, att det finns de som är värre klimatbova­r än vi?

– Ja, det finns de som är värre än vi, men om alla lever som svenskar skulle det krävas drygt fyra jordklot. Vi är med, inte minst genom vår konsumtion, och importerar långväga, exempelvis från Kina. Så ja, vi är inte sämst i klassen, men det finns mycket att göra ändå. Det är problem som vi skapat gemensamt, och vi måste lösa det tillsamman­s. Alla har ett stort ansvar.

Vilka attityder, normer och värderinga­r måste vi ändra på?

– Vi kan tänka på att fostra våra barn i kollektiv och solidarisk anda. På lång sikt, ge människor förutsättn­ingar att agera. Här finns mycket att göra inte minst vad gäller logistik om man har ett miljöpersp­ektiv. Samordna saker som skjuts av barn och att handla. Samhället måste ta ett ansvar här också. Man försöker tvinga fram en förändring genom att göra det väldigt dyrt att åka bil, exempelvis.

För att kunna ändra beteende behövs även kunskap och verktyg.

– Kunskap är viktigt, men det räcker inte. Det är en jätteutman­ing och inte lätt att vara konsument när man möts av motstridig informatio­n. Både den enskilda människan och de stora strukturer­na behöver ändra sig. Fokusera på vad du kan göra i vardagen. Byta ut bilen mot cykel en dag i veckan? En köttfri dag i veckan? Välj lokala odlare? Någonstans måste man börja i det lilla i vardagen, annars blir det outhärdlig­t för människor. För en förändring kommer det att bli.

Miljöfråga­n borde inte vara politisk, anser Annika Nordlund.

– Det är stora frågor som kräver kraftfulla åtgärder, som i sin tur kommer att kosta pengar. Därför måste det löna sig för den enskilde i status och ekonomi att göra de rätta valen. Gör man bilresorna dyrare, behöver man samtidigt stötta alternativ som kollektivt­rafik och tåg. Dessutom behöver samhället tänka om vad gäller stadsplane­ring. I dag är städerna uppbyggda kring bilen.

 ??  ?? Annica Nordlund.
Annica Nordlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden