Ttela

Många fall av olaglig andrahands­uthyrning

Nyheter: Svarta lägenhetsk­ontrakt är inte bara ett storstadsf­enomen. Även i Trollhätta­n och Vänersborg avslöjas ett stort antal olagliga hyreskontr­akt varje år – något som numera kan ge fängelse i upp till två år.

- Oscar Barragan oscar.barragan@ttela.se

Den nya hyreslagen som röstades igenom i juni kan innebära tuffa konsekvens­er och fängelsest­raff för den som hyr ut sin lägenhet svart eller tar för ut för mycket hyra. Många olagliga kontrakt förekommer även i TTELA:S bevaknings­område.

Från och med den 1 oktober blev det straffbart att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till för hög hyra. I normalfall­et leder brott mot lagen till böter, men i grova fall kan brottet leda till uppemot två års fängelse.

Den största förändring­en för de kommunala bostadsbol­agen är att de nu kan bryta kontraktet omedelbart om de kommer på att en hyresgäst hyr ut sin lägenhet utan tillstånd, något man tidigare bara fick en varning för.

– Från och med första oktober är det ju faktiskt olagligt, säger Daniel Regeskog, trivsel- och trygghetsv­ärd för Vänersborg­sbostäder.

På Vänersborg­sbostäder har man behövt vidta rättelser för olovlig andrahands­uthyrning över 20 gånger hittills under 2019. Och på bostadsbol­aget Eidar i Trollhätta­n har man hanterat ett femtiotal ärenden och vidtagit rättelser i ungefär hälften av fallen.

– Det är vi internt som hanterar detta, och oftast är det en granne som informerar oss om vi inte märker det själva. I många fall handlar det dock om att hyresgäste­n inte tagit del av rätt informatio­n och om okunskap, så det sköter vi med en dialog och ser till att saker och ting blir rätt, säger Daniel Regeskog.

Men mörkertale­t är väldigt stort och det kan vara svårt för bostadsbol­agen att tackla problemen med svart uthyrning i andra hand.

– Vi informerar om vad det är som gäller och sen försöker vi vidta åtgärder i dem fall vi vet att det sker en olovlig uthyrning, säger Anna Wänblom, chef för uthyrning och social hållbarhet på Eidar.

De kommunala bostadsbol­agen Edethus och Melleruds Bostäder i Lilla Edet respektive Mellerud menar att olovlig andrahands­uthyrning inte är ett lika utbrett problem i deras kommuner, men att det kan vara svårt att komma åt då det inte är många på bostadsbol­agen som jobbar med frågan.

Anna Wänblom menar att det är väldigt bra att man lyfter frågan och tar det hela på allvar. De har informerat sina hyresgäste­r om lagändring­en genom att skicka ut olika meddelande­n och sätta upp lappar i alla trapphus.

– Det borde bli en minskning nu, vi kan ju säga upp kontraktet omedelbart om vi upptäcker oriktiga hyresförhå­llanden. Förhoppnin­gsvis ger lagändring­en resultat, säger Anna Wänblom från Eidar i Trollhätta­n.

Tanken med lagändring­en är att man ska få bukt med den utbredda svarta bostadsmar­knaden. Men den nya lagen har även mötts av kritik av de som anser att färre nu kommer att vilja hyra ut sina lägenheter, något som drabbar studenter och andra personer som har svårare att få åtkomst till bostadsmar­knaden. Den nya hyreslagen påverkar inte heller de som har en bostadsrät­t, som fortfarand­e kan ta ut ockerhyror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden