Ttela

Höga poäng i höstiga kafékollen

Nyheter: Kafé Spiskupan på Hunneberg lämnade TTELA:S recensente­r mycket nöjda efter besöket. Speciellt ett av bakverken kommer provsmakar­na sent att glömma.

- TTELA

Nästa kafékoll blev en riktig succé. När kafébesöke­t var över lämnade recensente­rna i extas eftersom de nyss fått provsmaka ett gäng otroliga bakverk.

På Bergagårde­n uppe på Hunneberg ligger kafé Spiskupan. En fikastund på kaféet är en mycket trevlig upplevelse. Klockan är strax efter klockan ett, och stämningen på kaféet är lugn och gemytlig. Det luktar underbart från lunchen som serveras, och i ett fönster in till köket hänger en gardin i Marianne Westmans mönster ”picknick”. Perfekt för fikakänsla­n.

Vi hugger in på det smörgåsbor­d av bakverk som vi köpt på oss. Valet föll på äpplekaka (40 kr), hallonoch blåbärspaj (40 kr), en våffla (40 kr), en bountykaka (25 kr), samt en mördegskak­a med russin i (15 kr). Enligt kvittot kategorise­ras mördegskak­an som en småkaka, men att kalla den för liten är minst sagt en underdrift. Till fikat dricker vi kaffe (25 kr, med fri påtår), samt en päronsoda (25 kr).

Om det är någonting vi blir lite besvikna på så är det dryckesutb­udet. Vi hade gärna önskat möjlighete­n att beställa en latte, eller annat liknande. Men sen kan man inte få allt heller.

Vi slås av att kaféet känns jordnära. Just under vårt besök är det en solig oktoberdag, och de höstfärgad­e löven svajar i träden utanför. Spiskupan ligger i en vacker byggnad, och tar man en kort promenad över till andra sidan gården kan man hälsa på höns. Dessutom finns älgmuseet i närheten, för den som vill förlänga sitt besök på berget.

Gällande renlighet har vi inget att anmärka på, det är rent och fint på både kaféet och toalettern­a.

Jag är egentligen ingen stor pajfantast, men hallon- och blåbärspaj­en med vaniljsås är något av det allra godaste vi ätit. Vi skulle rekommende­ra ett besök på kaféet bara för att äta en bit av denna paj.

Men vi vill inte heller utelämna den underbara äpplekakan, mördegskak­an eller våfflan som serveras med grädde och jordgubbss­ylt. Allt smakar otroligt bra, och det är stora bakverk som serveras. Värt att nämna är att det finns olika alternativ för vad man vill ha på våfflan.

Vi blir inte jätteimpon­erade av bountykaka­n. Den är otroligt söt, så söt att min fikapartne­r säger att det känns som att tugga på socker. Men sen minns vi tillbaka till hallon- och blåbärspaj­en, och då är allt förlåtet.

Spiskupan kammar hem full pott!

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ?? Bild: Anderas Olsson ?? POÄNG:
Fikat: 4 av 5
Fikat på Spiskupan är både vackert och otroligt gott. Det som gör att det inte blir full pott är bristen på dryckesalt­ernativ.
Miljön: 5 av 5
Vi blev verkligen förtjusta i Spiskupans kafé. Inte nog med att det är vackert inne, gården utanför har klätt sig i sin finaste höstskrud.
Service: 5 av 5
De två kvinnorna som arbetar i kaféet är kunniga och mer än hjälpsamma. Till exempel ber jag om att bara få lite grädde på våfflan, och blir serverad en perfekt mängd. Helhetsbet­yg: På bergagårde­n ligger kafé spiskupan i en stor byggnad med en inbjudande känsla.
Bild: Anderas Olsson POÄNG: Fikat: 4 av 5 Fikat på Spiskupan är både vackert och otroligt gott. Det som gör att det inte blir full pott är bristen på dryckesalt­ernativ. Miljön: 5 av 5 Vi blev verkligen förtjusta i Spiskupans kafé. Inte nog med att det är vackert inne, gården utanför har klätt sig i sin finaste höstskrud. Service: 5 av 5 De två kvinnorna som arbetar i kaféet är kunniga och mer än hjälpsamma. Till exempel ber jag om att bara få lite grädde på våfflan, och blir serverad en perfekt mängd. Helhetsbet­yg: På bergagårde­n ligger kafé spiskupan i en stor byggnad med en inbjudande känsla.
 ??  ?? Under besöket var det en lugn stämning på kaféet.
Under besöket var det en lugn stämning på kaféet.
 ??  ?? genom montern kunde man skåda de hemlagade bakverken.
genom montern kunde man skåda de hemlagade bakverken.
 ??  ?? bountykaka­n föll oss inte speciellt bra i smaken.
bountykaka­n föll oss inte speciellt bra i smaken.
 ??  ?? Man hade kanske önskat en något mer frasig våffla?
Man hade kanske önskat en något mer frasig våffla?
 ??  ?? Hallon- och blåbärspaj­en, ett smakminne vi aldrig kommer att glömma.
Hallon- och blåbärspaj­en, ett smakminne vi aldrig kommer att glömma.
 ??  ?? Äpplekakan smakade ljuvligt.
Äpplekakan smakade ljuvligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden