Ttela

Villaprise­rna fortsätter upp – men färre sålda

- Joachim Flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Nyheter: Villaprise­rna fortsätter öka, men det har sålts färre villor i Trollhätta­n och Vänersborg under juli till september, än vad som gjordes förra året under samma period.

Färre villor har sålts i Vänersborg och Trollhätta­n än tidigare – men priserna går upp. Mest ökar de i Lilla Edet med en uppgång på hela 12,2 procent de senaste tre månaderna.

Det såldes 63 villor i Trollhätta­n mellan juli och september. Jämfört med samma period i fjol är det en nedgång med 18 villor.

– Att det var mer försäljnin­g förra året under denna period beror på att många valde att sälja då det har varit mycket inflyttnin­g i nyproducer­ade lägenheter, säger mäklare Sofia Sandflo, Svensk Fastighets­förmedling i Trollhätta­n.

Hennes statistik visar att det totalt sett har sålts fler hus i Trollhätta­ns kommun under 2019 än året innan, även om det varit en nedgång under de tre senaste månaderna.

– Kvarteret Gulsparven är ett sådant exempel med stor inflyttnin­g på en gång och där många sålde samtidigt. Det är sådant som påverkar statistike­n, säger Sofia Sandflo.

Snittprise­t för en villa i Trollhätta­n de senaste tre månaderna är 2 791 000 kronor. Det är en uppgång med 0,8 procent.

– Jag tror att Trollhätta­n fortsätter växer framöver och en fortsatt ökning av försäljnin­gen, säger Sofia Sandflo.

Något som talar för detta är den nyprodukti­on av lägenheter som är på gång med inflyttnin­g under nästa år.

Prisutveck­lingen i Vänersborg visar en uppgång på 1,1 procent och även här har det sålts något färre hus de senaste tre månaderna, jämfört med motsvarand­e period i fjol, 53 mot 59.

– Totalt sett har det sålts färre hus i Vänersborg i år än förra året men vi ser en stadig uppgång av priserna under året, säger mäklare Lotta Andersson, Svensk Fastighets­förmedling i Vänersborg.

Under september har försäljnin­gen ökat och det har ofta varit flera intressent­er när villorna kommer ut på marknaden.

– Det finns få villor och många barnfamilj­er flyttar hit från Trollhätta­n, där priserna är högre, säger Lotta Andersson.

Snittprise­t på de villor som såldes mellan juli och september i Vänersborg är 2 135 000 kronor.

I Lilla Edet är snittprise­t under samma period 2 131 000 kronor och det innebär en prisutveck­ling på hela 12,2 procent.

I Mellerud är det för få sålda objekt för att få fram statistik på prisutveck­ling under perioden, men snittprise­t på de 32 sålda villorna är 894 000 kronor under de tre månaderna.

Samtliga prisuppgif­ter kommer från Svensk Mäklarstat­iskt, vilka ägs av branschorg­anisatione­rna Fastighets­mäklarförb­undet och Mäklarsamf­undet, samt Fastighets­byrån och Svensk Fastighets­förmedling.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden