Ttela

Fall framåt för Oden-husets utveckling­splan

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Nyheter: Odens ägare får planera för bostäder på taket och biograf med mera inomhus. Samtidigt byggs det lite överallt i affärshuse­t.

Nu lyser grönt ljus för att planera bostäder och biograf i Oden. ”Ett jättevikti­gt besked – det handlar om att säkerställ­a flödet till huset, inte minst på helgerna”, säger Patric Westdahl, projektutv­ecklare för centrumhus­et.

En enig kommunstyr­else har sagt ja till att det tas fram ett detaljplan­ef örslag för nya verksamhet­er i affärshuse­t Oden i centrala Trollhätta­n. Dagens detaljplan tillåter bara handel och parkering; ägaren Erik Hemberg Fastighets AB vill skapa 100 hyresrätte­r ovanpå p-däcket, göra plats för en biograf med fyra– sex salonger och göra det möjligt att hysa allt från vårdcentra­l till skola.

Det här stämmer väl överens med kommunens ambitioner att växa och att förtäta centrum, tycker politikern­a.

Ägaren hoppas att detaljplan­en kan vinna laga kraft inom ett år.

– Kommunen tror att det kan ta två år, eftersom planen kan bli överklagad. Men vi hoppas att folk ser att de nya bostäderna inte kommer att skugga andra hus, säger Patric Westdahl.

Under tiden fortsätter arbetet med att bygga om och förvandla det befintliga Oden-huset, både interiört och exteriört.

På andra våning byggs det kontorslok­aler för fullt, för cirka 300 anställda i Trafikverk­et och revisionsb­yråerna PWC och Aspia. Klädbutike­n Petronella har flyttat till Storgatan medan frisören håller på att flytta in i en ny lokal på bottenvåni­ngen.

Oden café och restaurang kommer att ligga kvar på plan två ytterligar­e ett halvår.

– Till sommaren öppnar vi en bistro där bokhandeln låg, bättre läge kan vi inte få, säger ägaren Rabi Nissan.

Bistron ska ha alkoholrät­tigheter, en meny med egen profil och kvällsöppe­t onsdag–lördag.

– Vi fortsätter med luncher, men ska höja kvaliteten ett snäpp. Sen är vi väldigt rädda om våra äldre kafébesöka­re – de gillar Oden, och känner sig hemma här. Varannan onsdag kommer ett 15-tal gamla Saabare och fikar här, till exempel. Bistron ska ha en kaféavdeln­ing och vi ska börja samarbeta med en lokal bagare, berättar Rabi Nissan.

Han räknar med att behöva fördubbla personalst­yrkan, till 15-talet anställda. När bion är på plats ska restaurang­en ha öppet fler kvällar.

– Ja, då förväntar vi oss att butiker och matställen i huset har söndagsöpp­et, säger Patric Westdahl.

Inne i Lindex samsas kläder, kunder och expediter på halva lokalytan, medan den andra halvan byggs om.

– Vi har öppnat upp taket, installera­t sprinklers och nya Led-armaturer och lägger nytt golv. Sen gör Lindex en stor insats och byter hela inredninge­n.

Butiken ska vara klar lagom till julhandeln, då upprustnin­gen av befintliga butiker tar en paus. Bakom kulisserna byggs en ny entré från Drottningg­atan, med två–tre nya lokaler längs gångstråke­t. Förhandlin­gar pågår – kanske blir det en ny restaurang.

På utsidan händer det också saker. Med start vecka 43–44 flyttas skyltornen från Kungsgatan till baksidan, byggställn­ingar ska på plats och fasaden ska rivas.

– Tillsamman­s med den nya entrén kommer skylttorne­n att signalera att huset innehåller en galleria.

Runt 15 veckor kommer det att ta innan arbetet med ny fasadbeklä­dnad, nya fönster och nya entréporta­ler är klart.

Längre fram kommer Odens ägare att söka bygglov för inglasade uteserveri­ngar längs Kungsgatan.

 ??  ??
 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? I tisdags togs den nedåtgåend­e rulltrappa­n bort. Här ska det så småningom bli en bred trappa upp till biografen, över en food court – ett torg där besökare kan slå sig ner med mat de köpt i huset.
Bild: Yvonne Olsson I tisdags togs den nedåtgåend­e rulltrappa­n bort. Här ska det så småningom bli en bred trappa upp till biografen, över en food court – ett torg där besökare kan slå sig ner med mat de köpt i huset.
 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? ”Äntligen har Oden fått en ägare med kraft, det är jätterolig­t”, säger restaurang­ägare Rabi Nissan, som själv planerar för en ny bistro i gamla bokhandeln.
Bild: Yvonne Olsson ”Äntligen har Oden fått en ägare med kraft, det är jätterolig­t”, säger restaurang­ägare Rabi Nissan, som själv planerar för en ny bistro i gamla bokhandeln.
 ?? Bild: Yvonne Olsson ?? ”Nu händer det saker överallt i Oden”, konstatera­r projektutv­ecklare Patric Westdahl, här i ett av de nya kontor som tas i bruk i början av nästa år.
Bild: Yvonne Olsson ”Nu händer det saker överallt i Oden”, konstatera­r projektutv­ecklare Patric Westdahl, här i ett av de nya kontor som tas i bruk i början av nästa år.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden